Blansek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{Wikizdroje}} do odkazů a s parametrem
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Počet parametrů
Řádek 20: Řádek 20:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{Wikizdroje|autor=Mořic Vilém Trapp|lang=cs}}
* {{Wikizdroje|autor=Mořic Vilém Trapp}}


{{Commonscat}}
{{Commonscat}}

Verze z 19. 2. 2014, 14:08

Zřícenina Blanseka na kresbě Mořice Trappa z roku 1860

Blansek (německy Blanseck) je rozsáhlá zřícenina hradu ležícího nad údolím říčky Punkvy, v katastrálním území Suchdol v Moravském krasu (obec Vavřinec). Známá propast Macocha je od hradu vzdálena jen cca půl kilometru vzdušnou čarou na sever; vchod do Punkevních jeskyň je přímo naproti hradu, pod kopcem, na němž stojí.

Ve starší literatuře je hrad znám i pod jménem Blansko.[1]

Historie

Hrad Blansek založil olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku ve 2. polovině 13. století. Poprvé se hrad výslovně uvádí roku 1275. Hrad se stal centrem lenního obvodu s více jak 30 many. Jako léno byl Blansek udělován až od konce 14. století, kdy na Moravě došlo k markraběcím válkám. Prvním leníkem byl Erhart z Kunštátu a ze Skal, kterému hrad svěřil roku 1396 biskup Mikuláš z Riesenburka. Od roku 1400 měl hrad v zástavě Aleš z Kunštátu a Lysic, v letech 14171420 ho držel Vilém Zajíc z Valdeka a v letech 14201435 rod ze Studnice. Za husitských válek se stal Blansek jedním z opěrných bodů biskupa Jana Železného proti husitům. Spolehlivé zprávy o dobývání hradu za husitských válek neexistují, dle tradice prý byl hrad dobýván při husitském tažení roku 1424 a poté roku 1431. K dobytí však pravděpodobně nedošlo nebo hrad nebyl poškozen tak, aby nebyl dále obyvatelný. Hrad měl slíben do zástavy Vok V. z Holštejna, avšak biskup Pavel z Miličína si ho ponechal pro příslušníky svého rodu. Roku 1440 se na hradě konal sjezd biskupských leníků. V roce 1461 je uváděn jako pustý. Hrad byl zničen požárem. Ještě se traduje, že za třicetileté války byl uzpůsoben provizorně k obraně proti Švédům.

Popis

Hrad sestává z vlastního jádra o rozměrech 70×25 metrů, které obsahovalo i palác. Tato část hradu (leží přímo nad údolím, kudy vede silnice k Punkevním jeskyním) vznikla v 13. století, za biskupa Bruna. Někdy před rokem 1349 bylo k hradu přistavěno rozsáhlé předhradí, které je od hlavního hradu odděleno dvojitým příkopem. Z původního hradu se zachovaly zbytky paláce a hradby, zřetelné jsou i zbytky předhradí. V 30. letech 20. století se z bezpečnostních důvodů strhávala část chátrajícího zdiva, aby nedošlo k jeho zřícení na silnici k Punkevním jeskyním, které se v té době právě zpřístupňovaly pro veřejnost.

Poznámky

  1. stejnojmenné město, ležící 5 km směrem na západ, má sice v němčině jiný název (Blanz), ale etymologicky vychází ze stejného základu „blan-“ a nepochybně bylo jeho jméno vzorem i pro pojmenování hradu

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Blansek na Wikimedia Commons

  • Hrad Blansek – turistické info na stránkách Hrady.cz
  • Blansek – historie hradu na stránkách Středověk na Drahanské vrchovině
  • Staré obrazy Blanseka – na stránkách Hrady v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Šablona:Geo cz