Micunari Išida: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kohelet (diskuse | příspěvky)
m Kohelet přesunul stránku Išida Micunari na Micunari Išida: příjmení za jménem
Kohelet2 (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:Ishida_Mitsunari.jpg|thumb|right|Portrét Išidy Micunariho]]
[[File:Ishida_Mitsunari.jpg|thumb|right|Portrét Išidy Micunariho]]
'''Išida Micunari''' ({{Cizojazyčně|ja|石田三成}}, [[1559]] – [[6. listopad|6. listopadu]] [[1600]]) byl [[samuraj]], který vedl Západní armádu v [[Bitva u Sekigahary|bitvě u Sekigahary]] po éře Azuči-Momojama v [[16. století]]. Jeho dětské jméno bylo '''Sakiči''' (佐吉).
'''Micunari Išida''' ({{Cizojazyčně|ja|石田三成}} ''Išida Micunari'', [[1559]] – [[6. listopad|6. listopadu]] [[1600]]) byl [[samuraj]], který vedl Západní armádu v [[Bitva u Sekigahary|bitvě u Sekigahary]] po éře Azuči-Momojama v [[16. století]]. Jeho dětské jméno bylo '''Sakiči''' (佐吉).


Narodil se v jižní části [[provincie Ómi]] (nyní [[prefektura Šiga]]) a byl druhým synem Išidy Masacugy, vazala klanu Asai. Išida se stáhl do ústraní po porážce klanu Asai v roce 1573. Podle legendy byl před službou u [[Hidejoši Tojotomi|Hidejošiho Tojotomiho]] mnichem v buddhistickém chrámu, ale přesnost této legendy je pochybná, protože vznikla až v [[období Edo]].
Narodil se v jižní části [[provincie Ómi]] (nyní [[prefektura Šiga]]) a byl druhým synem Išidy Masacugy, vazala klanu Asai. Išida se stáhl do ústraní po porážce klanu Asai v roce 1573. Podle legendy byl před službou u [[Hidejoši Tojotomi|Hidejošiho Tojotomiho]] mnichem v buddhistickém chrámu, ale přesnost této legendy je pochybná, protože vznikla až v [[období Edo]].

Verze z 17. 2. 2014, 10:46

Portrét Išidy Micunariho

Micunari Išida (石田三成 Išida Micunari, 15596. listopadu 1600) byl samuraj, který vedl Západní armádu v bitvě u Sekigahary po éře Azuči-Momojama v 16. století. Jeho dětské jméno bylo Sakiči (佐吉).

Narodil se v jižní části provincie Ómi (nyní prefektura Šiga) a byl druhým synem Išidy Masacugy, vazala klanu Asai. Išida se stáhl do ústraní po porážce klanu Asai v roce 1573. Podle legendy byl před službou u Hidejošiho Tojotomiho mnichem v buddhistickém chrámu, ale přesnost této legendy je pochybná, protože vznikla až v období Edo.

Micunari potkal Hidejošiho Tojotomiho když byl ještě mladý, a později jako daimjóa z Nagahamy. Když Hidejoši vedl tažení v oblasti Čúgoku, Micunari asistoval svému pánovi v útocích na hrady jako Tottori a Takamacu (nyní v prefektuře Okajama).

Když se Hidejoši chopil moci, Micunari se stal finančním správcem díky svému finančnímu a kalkulačnímu nadání. Dále od roku 1585, byl správcem provincie Sakai, tuto roli vykonával spolu se svým starším bratrem Išida Masazumi. Byl jmenován jedním z pěti bugyo (neboli hlavními správci) vlády Hidejošiho. Hidejoši ho jmenoval daimjó (správcem) města Sawajama v provincii Ómi (nyní část Hikone). Hrad Sawajama byl známým jako jeden z nejlépe opevněných hradů v té době.

Micunari se posléze stal hlavním úředníkem v Hidejošiho vládě, a byl známým svou přísnou povahou. Ačkoliv měl mnoho přátel, zároveň měl i konflikty s některými daimjó, kteří byli proslulými skvělými válečníky, včetně příbuzných od Hidejošiho - rodinou Fukušima Masanori. Po smrti Tojotomi Hidejošiho se jejich vztahy zhoršily. Ústředním bodem jejich sporu byla otázka, zda Iejasu Tokugawa se měl stát regentem vlády Tojotomi, jehož formální hlavou byl nezletilý syn Tojotomi Hidejori.

Důsledek tohoto politického konfliktu byla bitva u Sekigahary v roce 1600. Micunarimu se podařilo zorganizovat Západní armádu vedenou Mori Terumoto. Ale východní koalice vedená Iejasu Tokugawou byla větší, a bitva skončila Micunariho porážkou.

Po této porážce se Micunari pokusil uprchnout, ale byl při útěku zadržen vesničany. Poté byl popraven obzvláště krutým způsobem setnutím hlavy v tehdejším hlavním městě Kjóto. Byl zahrabán po ramena do země a posléze byla jeho hlava uřezána bambusovou pilou. Po této popravě byla jeho uříznutá hlava vystavena v Kjótu, aby ji každý mohl vidět. Podle legendy však jeho hlava po několika dnech záhadně zmizela. Ostatní velitelé západní armády Koniši Jukinaga a Ankokudži Ekei byli také popraveni.

Micunari měl tři syny (Šigeie, Šigenari a Sakiči) a tři dcery (je známo pouze jméno mladší dcery, Tacuko) s manželkou, a další dítě od milenky.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ishida Mitsunari na anglické Wikipedii. Šablona:Obsahuje japonský text