Kultury popelnicových polí: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: de:Urnenfelderkultur je dobrý článek; kosmetické úpravy
m čeština
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Urnfield_burial.png|thumb|vpravo|Příklad urnový hrobu]]
[[Soubor:Urnfield_burial.png|thumb|vpravo|Příklad urnového hrobu]]
'''Kultury popelnicových polí''' (nesprávně '''kultura popelnicových polí''') je souhrnné označení středoevropských kultur [[mladá bronzová doba|mladé doby bronzové]] a [[pozdní bronzová doba|pozdní doby bronzové]] na základě toho, že měli společné tzv. '''Popelnicováh pole''', tedy příbuzné projevy v pohřebním ritu, který spočíval v žárových hrobech (navzdory názvu tak popelnicových (urnový), jakož i bezpopelnicových (bezurnových) žárových hrobech). Kultury popelnicových polí netvoří jeden kulturní komplex. V tomto období vznikají zárodky pozdějších dodnes známých národů, zejména Keltové a Ilyrové.
'''Kultury popelnicových polí''' (nesprávně '''kultura popelnicových polí''') je souhrnné označení středoevropských kultur [[Mladší doba bronzová|mladší doby bronzové]] a [[Pozdní doba bronzová|pozdní doby bronzové]] na základě toho, že měly společná tzv. '''''popelnicová pole''''', tedy příbuzné projevy v pohřebním ritu, který spočíval v žárových hrobech (navzdory názvu jak popelnicových (urnový), tak i bezpopelnicových (bezurnových) žárových hrobů). Kultury popelnicových polí netvoří jeden kulturní komplex. V tomto období vznikají zárodky pozdějších dodnes známých národů, zejména Keltů a Ilyrů.


== Rozdělení ==
== Rozdělení ==
Kultury popelnicových polí dělíme na několik kulturních okruhů, hlavní jsou:
Kultury popelnicových polí dělíme na několik kulturních okruhů, hlavní jsou:
* Okruh [[Lužická kultura|lužické kultury]]
* okruh [[Lužická kultura|lužické kultury]]
* [[Okruh jihoněmeckých popelnicových polí]]
* [[okruh jihoněmeckých popelnicových polí]]
* [[Okruh středodunajských popelnicových polí]] (sem patří: [[Velatická kultura]], [[Podolská kultura]], [[čakanská kultura]] (=[[čačianska kultúra|čačianska kultura]]))
* [[okruh středodunajských popelnicových polí]] (sem patří: [[velatická kultura]], [[podolská kultura]], [[čakanská kultura]] (=[[čačianska kultúra|čačianská kultura]]))
* [[Okruh jihovýchodních popelnicových polí]] (sem patří: [[ppilinská kultura]], [[kultura Suciu de Sus]], [[kyjatická kultura]], [[gávská kultura]])
* [[okruh jihovýchodních popelnicových polí]] (sem patří: [[pilinská kultura]], [[kultura Suciu de Sus]], [[kyjatická kultura]], [[gávská kultura]])


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
Žárový způsob pohřbívání byl známý ve staré bronzové době v některých kulturních oblastech (zejména na středním a dolním [[Dunaj]]i) se ve střední bronzové době postupně rozšiřoval na další území. Od začátku mladé doby bronzové až po pozdní bronzovou dobu ([[13. století př. n. l.|13. století př. Kr.]] - [[8. století př. n. l.|8. století př. Kr.]]) se stal na rozsáhlém území obecným projevem popelnicového i bezpopolnicového pohřbívání od Britských ostrovů až po [[Balkán]] a na druhé straně po [[Pyrenejský poloostrov]].
Žárový způsob pohřbívání byl znám ve staré době bronzové v některých kulturních oblastech (zejména na středním a dolním [[Dunaj]]i) se ve střední době bronzové postupně rozšiřoval na další území. Od začátku mladší doby bronzové až po pozdní dobu bronzovou ([[13. století př. n. l.|13. století př. Kr.]] - [[8. století př. n. l.|8. století př. Kr.]]) se stal na rozsáhlém území obecným projevem popelnicového i bezpopolnicového pohřbívání od Britských ostrovů až po [[Balkán]] a na druhé straně po [[Pyrenejský poloostrov]].


V období popelnicových polí nastaly významné změny v ekonomické, politické a sociální oblasti, doprovázené prudkým vzrůstem počtu obyvatelstva. Rozvoj [[Řemeslo|řemesel]] (metalurgie bronzu) a [[obchod]]u podporoval růst sociální diferenciace, ''politickou'' a vojenskou nadvládu [[kmenový náčelník|kmenových náčelníků]] a vojenských vůdců, jejichž vnějším projevem síly a nadvlády jsou bohatě vybaveny [[Hrob|hroby]] - [[mohyla|mohyly]] - stojící v protikladu k nenáročným plochým hrobům prostého lidu.
V období popelnicových polí nastaly významné změny v ekonomické, politické a sociální oblasti, doprovázené prudkým vzrůstem počtu obyvatelstva. Rozvoj [[Řemeslo|řemesel]] (metalurgie bronzu) a [[obchod]]u podporoval růst sociální diferenciace, ''politickou'' a vojenskou nadvládu [[kmenový náčelník|kmenových náčelníků]] a vojenských vůdců, jejichž vnějším projevem síly a nadvlády jsou bohatě vybavené [[Hrob|hroby]] - [[mohyla|mohyly]] - stojící v protikladu k nenáročným plochým hrobům prostého lidu.


== Kultury popelnicových polí na Slovensku ==
== Kultury popelnicových polí na Slovensku ==
Na Slovensku se vyskytovaly tyto kultury popelnicových polí: [[lužická kultura]], [[Velatická kultura]], [[čakanská kultura]], [[Podolská kultura]], [[pilinská kultura]], [[kultura Suciu de Sus]], [[kyjatická kultura]], [[gávská kultura]].
Na Slovensku se vyskytovaly tyto kultury popelnicových polí: [[lužická kultura]], [[velatická kultura]], [[čakanská kultura]], [[podolská kultura]], [[pilinská kultura]], [[kultura Suciu de Sus]], [[kyjatická kultura]], [[gávská kultura]].


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 2. 2. 2014, 12:21

Příklad urnového hrobu

Kultury popelnicových polí (nesprávně kultura popelnicových polí) je souhrnné označení středoevropských kultur mladší doby bronzové a pozdní doby bronzové na základě toho, že měly společná tzv. popelnicová pole, tedy příbuzné projevy v pohřebním ritu, který spočíval v žárových hrobech (navzdory názvu jak popelnicových (urnový), tak i bezpopelnicových (bezurnových) žárových hrobů). Kultury popelnicových polí netvoří jeden kulturní komplex. V tomto období vznikají zárodky pozdějších dodnes známých národů, zejména Keltů a Ilyrů.

Rozdělení

Kultury popelnicových polí dělíme na několik kulturních okruhů, hlavní jsou:

Charakteristika

Žárový způsob pohřbívání byl znám ve staré době bronzové v některých kulturních oblastech (zejména na středním a dolním Dunaji) se ve střední době bronzové postupně rozšiřoval na další území. Od začátku mladší doby bronzové až po pozdní dobu bronzovou (13. století př. Kr. - 8. století př. Kr.) se stal na rozsáhlém území obecným projevem popelnicového i bezpopolnicového pohřbívání od Britských ostrovů až po Balkán a na druhé straně po Pyrenejský poloostrov.

V období popelnicových polí nastaly významné změny v ekonomické, politické a sociální oblasti, doprovázené prudkým vzrůstem počtu obyvatelstva. Rozvoj řemesel (metalurgie bronzu) a obchodu podporoval růst sociální diferenciace, politickou a vojenskou nadvládu kmenových náčelníků a vojenských vůdců, jejichž vnějším projevem síly a nadvlády jsou bohatě vybavené hroby - mohyly - stojící v protikladu k nenáročným plochým hrobům prostého lidu.

Kultury popelnicových polí na Slovensku

Na Slovensku se vyskytovaly tyto kultury popelnicových polí: lužická kultura, velatická kultura, čakanská kultura, podolská kultura, pilinská kultura, kultura Suciu de Sus, kyjatická kultura, gávská kultura.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kultúry popolnicových polí na slovenské Wikipedii. Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu kultury popelnicových polí na Wikimedia Commons

Šablona:Link GA