Luděk Bari: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Literatura: Seznam děl NKČR
Řádek 55: Řádek 55:


== Literatura ==
== Literatura ==
*Díla tvořená láskou
{{NK ČR|jo2012710252}}
{{NK ČR|jo2012710252}}
*Díla tvořená láskou


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 14. 1. 2014, 12:02

Luděk Bari
Luděk Bari
Luděk Bari
Narození21. ledna 1949 v Praze
Praha
BydlištěPraha
Národnostčeská
Povolánísochař, řezbář a malíř
Znám jakohouslový inovátor a výtvarník
Webhttp://www.ludovitbari.com/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luděk Bari (*21. ledna 1949, Praha, Československo) je český sochař, řezbář a malíř. Nejvíce se proslavil kolekcí dvaceti kusů originálních hudebních nástrojů moderních tvarů. Bariho tvorbu proslavila celosvětově v roce 1995 australská televizní stanice Beyond 2000, která odvysílala reportáž v 82 státech světa.

Vystudoval figurální techniku a její projev v keramice a porcelánu u akademické sochařky Aleny Burešové. Docházel na soukromé hodiny akademického malíře Josefa Patery nebo akademického sochaře Vlastimila Večeři.

Tvorba

Kolekce dvaceti kusů unikátní kolekce hudebních nástrojů moderních tvarů tvoří housle, violy a cella. Kolekce byla v roce 1995 označena za technickou novinku 21. století.[1] O jeho housle projevila zájem také houslistka Vanessa Mae. Hudební nástroje moderních tvarů však nejsou na prodej.[2] Kromě houslí tvoří speciální technikou nízkého reliéfu. Vytvořil zhruba sto reliéfů, které vyjadřují jeho filosofii. Dřevěné sošky jsou součástí soukromých sbírek řady známých osobností. Jednu z nich vlastní také David Copperfield[3] nebo Václav Havel. Veškerá jeho výtvarná díla ztvárňují filosofii hudby, něhy a poezie. Spolu s Janem Novotným a Tomášem Rekem založili v roce 2012 neziskovou organizaci Atelier Bari-Q na podporu začínajících i profesionálních sochařů, malířů a designérů.

Citáty

Housle vydávají tóny, které léčí a čistí vaše tělo. Mění ho v kvalitnější materiál. Proto poslouchejte hudbu, kde hraje tento nástroj. Hlavně ať poslouchají ti, kteří drží hladovku.
— autor Luděk Bari
Jsem stromem, který plodí... Jsem strom velký jako Jasan, cítím se tak..., a také tak se snažím žít. Mé větve..jsou ruce... které berou materii, ze které se dá tvořit... díla jimi stvořená to jen potvrzují.
— autor Luděk Bari

Literatura

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Luděk Bari

  • Díla tvořená láskou

Reference

Externí odkazy