Line Printer Daemon protocol: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m WPCleaner v1.30b - Opraveno pomocí WP:WCW - Odkaz shodný se svým popisem - Opravy pravopisu a typografie
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:LPD.png|thumb|Line Printing Daemon protokol]]
[[File:LPD.png|thumb|Line Printing Daemon protokol]]
'''Line Printer Daemon protocol'''/'''Line Printer Remote protocol''' (nebo také '''LPD'''/'''LPR''') je [[Síťový protokol|síťový protokol]] pro zasílání tiskových úloh mezi systémy UNIX a vzdálenými [[Počítačová tiskárna|tiskárny]]. Původní LPD pochází z Berkeley printing system, který byl implementován v [[BSD]]. V moderních Linuxových distribucích se využívá tzv. [[Common Unix Printing System]] (CUPS), který podporuje nejenom LPD, ale například i [[Internet Printing Protocol]] (IPP). Existují i různé komerční rozšíření, které ovlivňují Berkeley printing system. A to zejména v oblastech, kde je zapotřebí robustnější funkcionality a výkonnosti (jako jsou například velké firemní sítě), než jakou poskytuje LPD/LPR (nebo CUPS) samostatně. Specifikace LPD protokolu se nachází v RFC 1179<ref>[http://www.rfc-editor.org/rfc/rfc1179.txt RFC1179] Line Printer Daemon Protocol, August 1990, editován L. McLaughlinem III.</ref>.
'''Line Printer Daemon protocol'''/'''Line Printer Remote protocol''' (nebo také '''LPD'''/'''LPR''') je [[síťový protokol]] pro zasílání tiskových úloh mezi systémy UNIX a vzdálenými [[Počítačová tiskárna|tiskárny]]. Původní LPD pochází z Berkeley printing system, který byl implementován v [[BSD]]. V moderních Linuxových distribucích se využívá tzv. [[Common Unix Printing System]] (CUPS), který podporuje nejenom LPD, ale například i [[Internet Printing Protocol]] (IPP). Existují i různé komerční rozšíření, které ovlivňují Berkeley printing system. A to zejména v oblastech, kde je zapotřebí robustnější funkcionality a výkonnosti (jako jsou například velké firemní sítě), než jakou poskytuje LPD/LPR (nebo CUPS) samostatně. Specifikace LPD protokolu se nachází v RFC 1179<ref>[http://www.rfc-editor.org/rfc/rfc1179.txt RFC1179] Line Printer Daemon Protocol, August 1990, editován L. McLaughlinem III.</ref>.


== Použití ==
== Použití ==
Server pro LPD protokol naslouchá na TCP portu 515. Požadavek začíná bytem obsahujícím kód požadavku, následují argumenty požadavku a končí [[ASCII]] znakem [[Line feed|LF]]. Obsahuje pět různých příkazů - print, cancel, show status, show long a reset.
Server pro LPD protokol naslouchá na TCP portu 515. Požadavek začíná bytem obsahujícím kód požadavku, následují argumenty požadavku a končí [[ASCII]] znakem [[Line feed|LF]]. Obsahuje pět různých příkazů - print, cancel, show status, show long a reset.


LPD tiskárna je identifikována [[IP adresa|IP adresou]] [[Server|serveru]] a názvu fronty daného stroje. Jeden LPD server může obsahovat více front s různými jmény i nastavením. Názvy front rozlišují velká a malá písmena (tzv. [[Case sensitive|case sensitive]]). Některé moderní implementace LPD na síťových tiskárnách mohou ignorovat velikost písmen i názvy front a posílat všechny úlohy na stejnou tiskárnu. Jiné zase mají možnost automaticky vytvořit novou frontu, pokud přijmou novou úlohu s novým názvem fronty. To napomáhá ke zjednodušení nastavení LPD serveru<ref>[http://gpvno.co.za/ Winet] dokumentace k InetLPD.</ref>. Některé firmy (například D-Link v modelu DP-301P+) mají v tradici nazývat fronty "lpt1" nebo "LPT1".
LPD tiskárna je identifikována [[IP adresa|IP adresou]] [[Server|serveru]] a názvu fronty daného stroje. Jeden LPD server může obsahovat více front s různými jmény i nastavením. Názvy front rozlišují velká a malá písmena (tzv. [[case sensitive]]). Některé moderní implementace LPD na síťových tiskárnách mohou ignorovat velikost písmen i názvy front a posílat všechny úlohy na stejnou tiskárnu. Jiné zase mají možnost automaticky vytvořit novou frontu, pokud přijmou novou úlohu s novým názvem fronty. To napomáhá ke zjednodušení nastavení LPD serveru<ref>[http://gpvno.co.za/ Winet] dokumentace k InetLPD.</ref>. Některé firmy (například D-Link v modelu DP-301P+) mají v tradici nazývat fronty "lpt1" nebo "LPT1".


Tiskárny, které podporují LPD/LPR, jsou občas nazývány jako "TCP/IP tiskárny" ([[TCP/IP]] je použit pro navázání spojení mezi tiskárnou a klienty v síti). Ovšem tento název by mohl být stejně tak použit i u tiskáren podporujících [[Internet Printing Protocol]].
Tiskárny, které podporují LPD/LPR, jsou občas nazývány jako "TCP/IP tiskárny" ([[TCP/IP]] je použit pro navázání spojení mezi tiskárnou a klienty v síti). Ovšem tento název by mohl být stejně tak použit i u tiskáren podporujících [[Internet Printing Protocol]].
Řádek 11: Řádek 11:
Protokol může být použit nejenom pro komunikaci s LPD/LPR servery, ale také s jinými tiskovými servery.
Protokol může být použit nejenom pro komunikaci s LPD/LPR servery, ale také s jinými tiskovými servery.


V [[Windows|Microsoft Windows]] lze Line Printer Daemona používat skrz software <ref>[http://www.brooksnet.com/content/print-server-host-windows-printing RPM] Remote Print Manager®</ref> a přijímat tak požadavky z jakéhokoliv systému ([[Unix]], [[Linux]], [[Windows]], atd.) a následně je tisknout na tiskárně přidružené k Windows.
V [[Windows|Microsoft Windows]] lze Line Printer Daemona používat skrz software<ref>[http://www.brooksnet.com/content/print-server-host-windows-printing RPM] Remote Print Manager®</ref> a přijímat tak požadavky z jakéhokoliv systému ([[Unix]], [[Linux]], [[Windows]], atd.) a následně je tisknout na tiskárně přidružené k Windows.


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 13. 1. 2014, 12:32

Line Printing Daemon protokol

Line Printer Daemon protocol/Line Printer Remote protocol (nebo také LPD/LPR) je síťový protokol pro zasílání tiskových úloh mezi systémy UNIX a vzdálenými tiskárny. Původní LPD pochází z Berkeley printing system, který byl implementován v BSD. V moderních Linuxových distribucích se využívá tzv. Common Unix Printing System (CUPS), který podporuje nejenom LPD, ale například i Internet Printing Protocol (IPP). Existují i různé komerční rozšíření, které ovlivňují Berkeley printing system. A to zejména v oblastech, kde je zapotřebí robustnější funkcionality a výkonnosti (jako jsou například velké firemní sítě), než jakou poskytuje LPD/LPR (nebo CUPS) samostatně. Specifikace LPD protokolu se nachází v RFC 1179[1].

Použití

Server pro LPD protokol naslouchá na TCP portu 515. Požadavek začíná bytem obsahujícím kód požadavku, následují argumenty požadavku a končí ASCII znakem LF. Obsahuje pět různých příkazů - print, cancel, show status, show long a reset.

LPD tiskárna je identifikována IP adresou serveru a názvu fronty daného stroje. Jeden LPD server může obsahovat více front s různými jmény i nastavením. Názvy front rozlišují velká a malá písmena (tzv. case sensitive). Některé moderní implementace LPD na síťových tiskárnách mohou ignorovat velikost písmen i názvy front a posílat všechny úlohy na stejnou tiskárnu. Jiné zase mají možnost automaticky vytvořit novou frontu, pokud přijmou novou úlohu s novým názvem fronty. To napomáhá ke zjednodušení nastavení LPD serveru[2]. Některé firmy (například D-Link v modelu DP-301P+) mají v tradici nazývat fronty "lpt1" nebo "LPT1".

Tiskárny, které podporují LPD/LPR, jsou občas nazývány jako "TCP/IP tiskárny" (TCP/IP je použit pro navázání spojení mezi tiskárnou a klienty v síti). Ovšem tento název by mohl být stejně tak použit i u tiskáren podporujících Internet Printing Protocol.

Protokol může být použit nejenom pro komunikaci s LPD/LPR servery, ale také s jinými tiskovými servery.

V Microsoft Windows lze Line Printer Daemona používat skrz software[3] a přijímat tak požadavky z jakéhokoliv systému (Unix, Linux, Windows, atd.) a následně je tisknout na tiskárně přidružené k Windows.

Související články

Externí odkazy

Reference

  1. RFC1179 Line Printer Daemon Protocol, August 1990, editován L. McLaughlinem III.
  2. Winet dokumentace k InetLPD.
  3. RPM Remote Print Manager®

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Line Printer Daemon protocol na anglické Wikipedii.