Marikovský potok: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Povodí Váhu za použití HotCat
Řádek 49: Řádek 49:


[[Kategorie:Povodí Váhu]]
[[Kategorie:Povodí Váhu]]
[[Kategorie:Potoky na Slovensku]]
[[Kategorie:Potoky v Trenčínském kraji]]

Verze z 10. 1. 2014, 19:20

Šablona:Infobox - řeka Marikovský potok je potok v Horním Pováží, na území okresu Považská Bystrica. Je to pravostranný přítok Váhu, má délku 21,5 km a je tokem III. řádu.

Pramen

Pramení v Javorníkách na jižních svazích Malého Javorníku (1 019,2 m n. m.) v nadmořské výšce přibližně 790 m n. m., přibližně 350 metrů od státní hranice s Českem.

Popis toku

V pramenné oblasti teče zprvu jihozápadním směrem, v obci Horná Mariková se postupně esovitě stáčí severojižním směrem. Za osadou Vlkov již pokračuje převážně jihovýchodním směrem. Na dolním toku, nad obcí Udiča, se stáčí a k svému ústí teče severojižním směrem.

Geomorfologické celky

Přítoky

  • pravostranné: přítok (664,9 m n. m.) z jihozápadního svahu Malého Javorníku, přítok od Frňovského sedla (916 m n. m.), přítok z jižního svahu Frňovského (959,8 m n. m.), Vlkovský potok, přítok pramenící severovýchodně od kóty 891,4 m n. m., přítok z osady Žrnové, přítok z osady Hlboké, Kátlinský potok, přítok z jižního svahu Michalové (601 m n. m.), přítok z východního svahu Javornický (608,9 m n. m.), Radotiná, přítok ze severního svahu Budišové (540,1 m n. m.)
  • levostranné: přítok ze severozápadního svahu Galkova (943,1 m n. m.), přítok z jihozápadního svahu Galkova, přítok z osady Handárovci, Udičiansky potok, přítok z jihozápadního svahu Hladové (923,5 m n. m.), přítok z osady Rovné, patřící k Horní Marikové, přítok z jižního svahu Bônu (748,4 m n. m.), Besné, přítok z lokality Stožiská, přítok ze západoseverozápadního úpatí Lopušné (580,0 m n. m.), přítok z lokality Hradište

Ústí

Marikovský potok se vlévá do vodní nádrže Nosice na jižním okraji obce Udiča v nadmořské výšce 280 m n. m..

Obce

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marikovský potok na slovenské Wikipedii.