Luděk Bari: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dopl infoboxu
→‎Tvorba: dopl wiki hesla
Řádek 58: Řádek 58:
[[Socha|Sochy]]
[[Socha|Sochy]]


Bariho dřevěné sošky jsou součástí soukromých sbírek řady známých osobností. Jednu z nich vlastní také David Copperfield<ref>[http://www.neziskovky.cz/sdata/SN_7-12_v_403.pdf http://www.neziskovky.cz/sdata/SN_7-12_v_403.pdf]</ref> nebo Václav Havel.
Bariho dřevěné sošky jsou součástí soukromých sbírek řady známých osobností. Jednu z nich vlastní také [[David Copperfield (kouzelník)|David Copperfield]]<ref>[http://www.neziskovky.cz/sdata/SN_7-12_v_403.pdf http://www.neziskovky.cz/sdata/SN_7-12_v_403.pdf]</ref> nebo [[Václav Havel]].


[[Obraz|Obrazy]]
[[Obraz|Obrazy]]

Verze z 9. 1. 2014, 17:00

Luděk Bari
Narození21. ledna 1949 v Praze
BydlištěPraha
Povolánísochař, řezbář a malíř
Znám jakohouslový inovátor a výtvarník
Webwww.ludovitbari.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Český sochař, řezbář a malíř. Luděk Bari se proslavil kolekcí dvaceti kusů originálních hudebních nástrojů moderních tvarů. Bariho tvorbu proslavila celosvětově v roce 1995 australská televizní stanice Beyond 2000, která odvysílala reportáž v 82 státech světa.

Vzdělání

Luděk Bari vystudoval figurální techniku a její projev v keramice a porcelánu u akademické sochařky Aleny Burešové. Docházel na soukromé hodiny akademického malíře Josefa Patery nebo akademického sochaře Vlastimila Večeři.

Tvorba

Housličky

Kolekce dvaceti kusů unikátní kolekce hudebních nástrojů moderních tvarů tvoří housle, violy a cella. Kolekce byla v roce 1995 označena za technickou novinku 21. století.[1] O jeho housle projevila zájem také houslistka Vanesa Mae. Hudební nástroje moderních tvarů však nejsou na prodej.[2]

Reliéfy

Bari tvoří speciální technikou nízkého reliéfu. Vytvořil zhruba sto reliéfů, které vyjadřují jeho filosofii.

Sochy

Bariho dřevěné sošky jsou součástí soukromých sbírek řady známých osobností. Jednu z nich vlastní také David Copperfield[3] nebo Václav Havel.

Obrazy

Filosofie tvorby

Veškerá výtvarná díla Luďka Bariho ztvárňují filosofii hudby, něhy a poezie.

Citáty

Housle vydávají tóny, které léčí a čistí vaše tělo. Mění ho v kvalitnější materiál. Proto poslouchejte hudbu, kde hraje tento nástroj. Hlavně ať poslouchají ti, kteří drží hladovku.
— autor Luděk Bari
Jsem stromem, který plodí... Jsem strom velký jako Jasan, cítím se tak..., a také tak se snažím žít. Mé větve..jsou ruce...

které berou materii, ze které se dá tvořit... díla jimi stvořená to jen potvrzují.

— autor Luděk Bari

Veřejný život

Luděk Bari, Jan Novotný a Tomáš Rek založili v roce 2012 neziskovou organizaci Atelier Bari-Q na podporu začínajících i profesionálních sochařů, malířů a designérů.

Literatura

Díla tvořená láskou

Reference

Externí odkazy

Topzine: Z truhláře českým Stradivarim. Ludovít Bari své housle však neprodává

Česká televize: Housle jako ze Star Treku