Jana Preissová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gandalff (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Gandalff (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 36: Řádek 36:
}}
}}


'''[[Jana]] Preissová''', rozená '''Jana Drchalová''', (* [[7. únor]]a [[1948]], [[Rokycany]], [[Československo]]) je česká [[Herec|herečka]].
'''[[Jana]] Preissová''', rozená '''Jana Drchalová''', (* [[7. únor]]a [[1948]], [[Plzeň]], [[Československo]]) je česká [[Herec|herečka]].


== Životopis ==
== Životopis ==
Narodila se roku [[1948]] v [[Rokycany|Rokycanech]]. Roku [[1970]] vystudovala herectví na [[Praha|pražské]] [[Divadelní fakulta Akademie múzických umění|DAMU]]. Poté působila 20 let v [[Divadlo Na zábradlí|Divadle Na zábradlí]] v Praze ([[1970]]–[[1990]]), kde si zahrála např. Mášu ve ''Třech sestrách'' nebo Elvíru v ''Donu Juanovi''. V roce [[1990]] se stala členkou činohry [[Národní divadlo|Národního divadla]] v Praze.<ref>[http://archiv.narodni-divadlo.cz/ Oficiální stránky Národního divadla v Praze]</ref> Objevila se ve hrách ''Komedie omylů'' jako Emilie, ''Marie Stuartovna'' jako [[Marie Stuartovna]], ''Eldorado'' jako Greta či ''Cymbelín'' jako královna. Vyučovala několik let na [[Pražská konzervatoř|Pražské konzervatoři]], kde mezi její žáky patřili například [[Kateřina Winterová]] či [[Zuzana Vejvodová]].
Narodila se roku [[1948]] v Plzni. Roku [[1970]] vystudovala herectví na [[Praha|pražské]] [[Divadelní fakulta Akademie múzických umění|DAMU]]. Poté působila 20 let v [[Divadlo Na zábradlí|Divadle Na zábradlí]] v Praze ([[1970]]–[[1990]]), kde si zahrála např. Mášu ve ''Třech sestrách'' nebo Elvíru v ''Donu Juanovi''. V roce [[1990]] se stala členkou činohry [[Národní divadlo|Národního divadla]] v Praze.<ref>[http://archiv.narodni-divadlo.cz/ Oficiální stránky Národního divadla v Praze]</ref> Objevila se ve hrách ''Komedie omylů'' jako Emilie, ''Marie Stuartovna'' jako [[Marie Stuartovna]], ''Eldorado'' jako Greta či ''Cymbelín'' jako královna. Vyučovala několik let na [[Pražská konzervatoř|Pražské konzervatoři]], kde mezi její žáky patřili například [[Kateřina Winterová]] či [[Zuzana Vejvodová]].


Věnuje se rovněž dabingu ( v letech [[1995]] a [[1998]] jí byly uděleny [[Ceny Františka Filipovského]]), vystupuje v televizních inscenacích a filmech.
Věnuje se rovněž dabingu ( v letech [[1995]] a [[1998]] jí byly uděleny [[Ceny Františka Filipovského]]), vystupuje v televizních inscenacích a filmech.

Verze z 2. 1. 2014, 15:46

Jana Preissová
Rodné jménoJana Drchalová
Narození7. února 1948 (76 let)
Československo Rokycany, Československo
Alma materAkademie múzických umění v Praze
ChoťViktor Preiss
DětiMartin Preiss
PříbuzníMartina Preissová (snacha)
Jindřiška Gabriela Preissová (tchyně)
Český lev
Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
1994 - Řád
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příbuzenstvo
manžel Viktor Preiss
syn Martin Preiss
syn Jan Preiss
tchyně Jindřiška Gabriela Preissová
snacha Martina Preissová, rozená Válková

Jana Preissová, rozená Jana Drchalová, (* 7. února 1948, Plzeň, Československo) je česká herečka.

Životopis

Narodila se roku 1948 v Plzni. Roku 1970 vystudovala herectví na pražské DAMU. Poté působila 20 let v Divadle Na zábradlí v Praze (19701990), kde si zahrála např. Mášu ve Třech sestrách nebo Elvíru v Donu Juanovi. V roce 1990 se stala členkou činohry Národního divadla v Praze.[1] Objevila se ve hrách Komedie omylů jako Emilie, Marie Stuartovna jako Marie Stuartovna, Eldorado jako Greta či Cymbelín jako královna. Vyučovala několik let na Pražské konzervatoři, kde mezi její žáky patřili například Kateřina Winterová či Zuzana Vejvodová.

Věnuje se rovněž dabingu ( v letech 1995 a 1998 jí byly uděleny Ceny Františka Filipovského), vystupuje v televizních inscenacích a filmech.

Je manželkou herce Viktora Preisse a mají syny Jana (počítačový grafik) a Martina Preisse, který se také věnuje herectví.

Divadelní role, výběr

Filmografie, výběr

Odkazy

Reference

Literatura

Externí odkazy

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Jana Preissová