Ayahuasca: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m - Soubor:Peruvian_Ayahuasca_Photo_by_Sascha_Grabow.jpg (na Commons smazal commons:User:Denniss, důvod: content was: "#REDIRECT commons:File:Peruvian Ayahuasca SG.jpg" (and the only contributor was "[[commons:Special:Contributions/Grand-Duc|Gra…
Jachymb (diskuse | příspěvky)
Kompletní přepsání článku, z větší části překlad z angličtiny. Budu pokračovat na překladu.
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:Aya-cooking.jpg|thumb|182x182px|Ayahuasca připravovaná v [[Provincie Napo|provincii Napo]], v [[Ekvádor|Ekvádoru]].]]
'''Ayahuasca''' (z [[Kečuánština|kečuánštiny]] "liána duše") též známá jako '''yagé''' i pod mnohými jinými názvy je psychoaktivní připravený z liány ''[[Banisteriopsis caapi]]'' a dalších rostlin. Jménem ''ayahuasca'' se označuje též samotná liána a někdy se nápoj připravuje pouze z ní. Běžně se k ní ale přidávají listy roslin obsahující [[dimethyltriptamin]] (DMT) jako je ''[[Psychotria viridis]] (chakruna)'','' [[Dyplopterys cabrerana]] (chaliponga) ''nebo ''[[Justicia pectoralis]]'', která ovšem DMT neobsahuje. Podle potřeby se občas přidávají i rozličné jiné rostliny. Akademicky nápoj poprvé popsal Harvardský [[Etnobotanika|etnobotanik]] [[Richard Evans Schultes]] jenž ji objevil používanou pro léčebné a magické účely domorodými obyvateli [[Peru|peruánské]] [[Amazonie]].


Alkaloidy z rosliny ''Banisteriopsis caapi ''působí z farmakologického hlediska jako [[Inhibitor monoaminooxidázy|Inhibitory monoaminooxidázy]], což je synergické s dimethyltriptaminem z přídatných rostlin, který by bez nich byl okamžitě metabolizován a nebyl aktivní. Jak domorodí obyvatelé objevili tuto kombinaci není zcela jasné, podle vlastních slov jim byly pokyny k přípravě nápoje předány samotnými rostlinami či duchy rostlin.
[[Soubor:Banisteriopsis-caapi-in-kettle.jpg|thumb|Banisteriopsis caapi připravená k vaření]]
'''Ayahuasca''' (z [[kečuánština|kečuánštiny]] “liána duše” “liána mrtvých”, [aja´waska]) je název pro [[psychoaktivní látky|psychoaktivní]] odvar nebo nálev připravovaný z ''[[Banisteriopsis caapi]]'', liány z [[amazonský prales|amazonských pralesů]]. Je nazývána také '''yagé''', '''caapi''', '''daime''' nebo '''natem'''. Její pití má farmakologické účinky a je užívána pro [[šaman]]istické, [[lidové léčitelství|lidově léčitelské]] a [[náboženství|náboženské]] účely. Západní [[etnobiologie|etnobiologové]] zaznamenali 200-300 odrůd užívaných v různých nápojích nazývaných ayahuascou.


Ayahuasca je tradičně používána amazonskými domorodci v rituálním kontextu za přítomnosti zkušených [[Šamanismus|šamanů]], ve dvacátém století též vznikly [[Synkretismus|synkretické]] církve užívající ayahuascu jako svátost při svých obřadech.
Ayahuasca je připravována s přídavkem listů mnoha rostlin, především ''[[Psychotria viridis]]'' (kečuánsky chakruna) a ''[[Dyplopterys cabrerana]]'' (kečuánsky chaliponga). Její účinky jsou způsobeny [[Alkaloidy|alkaloid]]y [[harmalin]], [[harmin]] a [[tetrahydroharmin]] které jsou [[MAO inhibitor]]y, [[halucinogen]]ním [[DMT]] a v menším množství někdy také dalších látek jako [[5-methoxy-DMT]] a [[bufotenin]] nebo [[tropanový alkaloid|tropanovými alkaloidy]] z přidaných rostlin.


== Účinky ayahuascy ==
Ayahuascu lze klasifikovat jako [[psychedelikum]] a mezi bezprostřední psychické účinky tedy patří změny vnímání, zejména vizuálního, myšlení a zesílení emočního prožívání. Má však též tělesné účinky. Běžný je zrychlený tep a dýchání a lehké zvýšení tělesné teploty. Lidé pod vlivem ayahuascy nebývají příliš pohybliví. Běžně se dostavuje zvracení o něco méně často průjem, což je šamany považováno za důležitý bod v procesu očisty. Objevuje se též zvýšené pocení, třes a pocity horka či zimy.

Lidé, kteří požili ayahuascu často líčí, že měli duchovní zjevení ohledně svého smyslu na světě, podstaty vesmíru, jakožto i vhledů jak být lepším člověkem.<ref><span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Gorman, Peter (2010). </span>''Ayahuasca in My Blood: 25 Years of Medicine Dreaming''<span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(255, 255, 255);">. </span><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/International_Standard_Book_Number" title="International Standard Book Number" style="background-color: rgb(255, 255, 255); font-size: 12px; line-height: 17.265625px;">ISBN</a><span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(255, 255, 255);"> </span><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Special:BookSources/1452882908" title="Special:BookSources/1452882908" style="background-color: rgb(255, 255, 255); font-size: 12px; line-height: 17.265625px;">1452882908</a><span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(255, 255, 255);">.</span></ref> To je často vnímání jako duchovní probuzení a často popisováno jako zážitek [[znovuzrození]]. <ref><span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(221, 238, 255);">Campos, Don Jose (2011). </span>''The Shaman & Ayahuasca: Journeys to Sacred Realms''<span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(221, 238, 255);">.</span></ref> Časté jsou též výpovědi jednotlivců o tom, že získali přístup do vyšších duchovních dimenzí a kontaktu kontaktu s různými duchovními či extradimenzionálními bytostmi, sloužícími jako léčitelé a průvodci. <ref><span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(221, 238, 255);">Metzer, Ralph (1999). </span>''Ayahuasca: Human Consciousness and the Spirits of Nature''<span style="font-size: 12px; line-height: 17.265625px; background-color: rgb(221, 238, 255);">.</span></ref> Existují však též výpovědi o setkání se zlovolnými duchy, což je jeden z důvodů. proč by měl ceremonii být přítomný šaman, který takovým situacím dokáže předejít nebo se s nimi vypořádat.

Obecně jsou účinky jsou dosti variabilní, závisí na průběhu rituálu, složení a způsobu přípravy nápoje k čemuž podle domorodých obyvatel patří dokonce i úmysly toho, kdo ji sbírá a vaří. Důležitým aspektem jsou tělesné a psychické dispozice každého jedince, dva různí účastníci téhož rituálu mohou mít zcela odlišné zážitky.

=== Fenomenologie vizí ===
Pozoruhodným aspektem ayahuascy je skutečnost, že některá témata se ve vizích, jež přináší se běžně opakují.<ref>Narby, Jeremy (2006). ''Kosmický had. ''ISBN: 80-87067-00-2</ref> Mezi zcela nejběžnější motivy patří vize hadů. Mnoho uživatelů vypovídá o setkání s duchem ayahuascy, který se zjevuje jako anakonda nebo jiný had nebo lidská žena, případně jaguár. (Byli pozorování jaguáři okusující rosliny ''Banisteriopsis caapi.''<ref>Dokumentární snímek BBC <span style="background-color: rgb(255, 255, 255); color: rgb(51, 51, 51); font-family: arial, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 17px;">''Peculiar Potions ''ze seriálu ''Weird Nature.''</span></ref>) Podle rostlin přidaných do ayahuascy dochází též k setkáním s duchy těchto rostlin ve vizích, ti se též opakovaně zjevují v podobných formách.
== Zdroje ==
== Zdroje ==
{{překlad|en|Ayahuasca|215023219}}
{{překlad|en|Ayahuasca|215023219}}
<references />


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 15. 12. 2013, 20:12

Ayahuasca připravovaná v provincii Napo, v Ekvádoru.

Ayahuasca (z kečuánštiny "liána duše") též známá jako yagé i pod mnohými jinými názvy je psychoaktivní připravený z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin. Jménem ayahuasca se označuje též samotná liána a někdy se nápoj připravuje pouze z ní. Běžně se k ní ale přidávají listy roslin obsahující dimethyltriptamin (DMT) jako je Psychotria viridis (chakruna), Dyplopterys cabrerana (chaliponga) nebo Justicia pectoralis, která ovšem DMT neobsahuje. Podle potřeby se občas přidávají i rozličné jiné rostliny. Akademicky nápoj poprvé popsal Harvardský etnobotanik Richard Evans Schultes jenž ji objevil používanou pro léčebné a magické účely domorodými obyvateli peruánské Amazonie.

Alkaloidy z rosliny Banisteriopsis caapi působí z farmakologického hlediska jako Inhibitory monoaminooxidázy, což je synergické s dimethyltriptaminem z přídatných rostlin, který by bez nich byl okamžitě metabolizován a nebyl aktivní. Jak domorodí obyvatelé objevili tuto kombinaci není zcela jasné, podle vlastních slov jim byly pokyny k přípravě nápoje předány samotnými rostlinami či duchy rostlin.

Ayahuasca je tradičně používána amazonskými domorodci v rituálním kontextu za přítomnosti zkušených šamanů, ve dvacátém století též vznikly synkretické církve užívající ayahuascu jako svátost při svých obřadech.

Účinky ayahuascy

Ayahuascu lze klasifikovat jako psychedelikum a mezi bezprostřední psychické účinky tedy patří změny vnímání, zejména vizuálního, myšlení a zesílení emočního prožívání. Má však též tělesné účinky. Běžný je zrychlený tep a dýchání a lehké zvýšení tělesné teploty. Lidé pod vlivem ayahuascy nebývají příliš pohybliví. Běžně se dostavuje zvracení o něco méně často průjem, což je šamany považováno za důležitý bod v procesu očisty. Objevuje se též zvýšené pocení, třes a pocity horka či zimy.

Lidé, kteří požili ayahuascu často líčí, že měli duchovní zjevení ohledně svého smyslu na světě, podstaty vesmíru, jakožto i vhledů jak být lepším člověkem.[1] To je často vnímání jako duchovní probuzení a často popisováno jako zážitek znovuzrození. [2] Časté jsou též výpovědi jednotlivců o tom, že získali přístup do vyšších duchovních dimenzí a kontaktu kontaktu s různými duchovními či extradimenzionálními bytostmi, sloužícími jako léčitelé a průvodci. [3] Existují však též výpovědi o setkání se zlovolnými duchy, což je jeden z důvodů. proč by měl ceremonii být přítomný šaman, který takovým situacím dokáže předejít nebo se s nimi vypořádat.

Obecně jsou účinky jsou dosti variabilní, závisí na průběhu rituálu, složení a způsobu přípravy nápoje k čemuž podle domorodých obyvatel patří dokonce i úmysly toho, kdo ji sbírá a vaří. Důležitým aspektem jsou tělesné a psychické dispozice každého jedince, dva různí účastníci téhož rituálu mohou mít zcela odlišné zážitky.

Fenomenologie vizí

Pozoruhodným aspektem ayahuascy je skutečnost, že některá témata se ve vizích, jež přináší se běžně opakují.[4] Mezi zcela nejběžnější motivy patří vize hadů. Mnoho uživatelů vypovídá o setkání s duchem ayahuascy, který se zjevuje jako anakonda nebo jiný had nebo lidská žena, případně jaguár. (Byli pozorování jaguáři okusující rosliny Banisteriopsis caapi.[5]) Podle rostlin přidaných do ayahuascy dochází též k setkáním s duchy těchto rostlin ve vizích, ti se též opakovaně zjevují v podobných formách.

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ayahuasca na anglické Wikipedii.

  1. Gorman, Peter (2010). Ayahuasca in My Blood: 25 Years of Medicine Dreaming<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/International_Standard_Book_Number" title="International Standard Book Number" style="background-color: rgb(255, 255, 255); font-size: 12px; line-height: 17.265625px;">ISBN</a> <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Special:BookSources/1452882908" title="Special:BookSources/1452882908" style="background-color: rgb(255, 255, 255); font-size: 12px; line-height: 17.265625px;">1452882908</a>.
  2. Campos, Don Jose (2011). The Shaman & Ayahuasca: Journeys to Sacred Realms.
  3. Metzer, Ralph (1999). Ayahuasca: Human Consciousness and the Spirits of Nature.
  4. Narby, Jeremy (2006). Kosmický had. ISBN: 80-87067-00-2
  5. Dokumentární snímek BBC Peculiar Potions ze seriálu Weird Nature.