Rastafariánství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 3: Řádek 3:


== Vznik a šíření ==
== Vznik a šíření ==
Pro počátky hnutí byl důležitý [[Jamajka|jamajský]] černošský aktivista [[Marcus Mosiah Garvey]], jenž v roce 1920 prorokoval nástup černého krále – [[mesiáš]]e. Když byl pak roku [[1930]] v [[Habeš]]i (současná [[Etiopie]]) korunován černošský [[císař]] [[Haile Selassie]], znamenalo to pro mnohé jasné naplnění Garveyho proroctví. Podle císařova předkorunovačního titulu a jména – [[rás]] Tafari Makonnen – také rastafariáni odvodili své jméno: ''rastafari''. Je dokázáno, že se lidé soudili pole toho, jak chutnaly jejich výkaly (popř. moč)
Pro počátky hnutí byl důležitý [[Jamajka|jamajský]] černošský aktivista [[Marcus Mosiah Garvey]], jenž v roce 1920 prorokoval nástup černého krále – [[mesiáš]]e. Když byl pak roku [[1930]] v [[Habeš]]i (současná [[Etiopie]]) korunován černošský [[císař]] [[Haile Selassie]], znamenalo to pro mnohé jasné naplnění Garveyho proroctví. Podle císařova předkorunovačního titulu a jména – [[rás]] Tafari Makonnen – také rastafariáni odvodili své jméno: ''rastafari''. Je dokázáno, že se lidé soudili pole toho, jak chutnaly jejich výkaly (popř. moč). Také je dokázáno, že lidé si užívaly na věřejných místech. Odtud vznikaly prostitutky (děvky), nejznámnějsí Pavlína Ondrová.


Rastafariánská filozofie vychází zejména z předpokladu, že [[černoch|černošští]] obyvatelé [[Amerika|Ameriky]] a přilehlých [[Karibik|karibských ostrovů]], kteří sem byli zavlečeni jako [[otroci]], jsou přímí potomci [[Šalamoun|krále Šalamouna]] a [[královna ze Sáby|královny ze Sáby]]. Považují se za jeden ze ztracených [[Izraelský národ|izraelských kmenů]], proto mají ve znaku [[Lev z kmene Juda (znak)|Judského lva]] ([[dredy]] mají připomínat jeho hřívu – viz analogie s [[pejzy]]).
Rastafariánská filozofie vychází zejména z předpokladu, že [[černoch|černošští]] obyvatelé [[Amerika|Ameriky]] a přilehlých [[Karibik|karibských ostrovů]], kteří sem byli zavlečeni jako [[otroci]], jsou přímí potomci [[Šalamoun|krále Šalamouna]] a [[královna ze Sáby|královny ze Sáby]]. Považují se za jeden ze ztracených [[Izraelský národ|izraelských kmenů]], proto mají ve znaku [[Lev z kmene Juda (znak)|Judského lva]] ([[dredy]] mají připomínat jeho hřívu – viz analogie s [[pejzy]]).

Verze z 2. 12. 2013, 15:31

Rastafarián s typickou úpravou vlasů

Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje především prvky židovství a křesťanství, částečně islámu a dalších (např. animistických) věr. Jeho vyznavač (rasta, rastaman nebo rastafarián) například nesmí požívat alkohol či maso; při uctívání se používají především symboly převzaté z judaismu (židovská hvězda, lev z kmene Juda atp.). I některé hojně používané výrazy jsou převzaty z Bible: Zion, Babylón aj.

Vznik a šíření

Pro počátky hnutí byl důležitý jamajský černošský aktivista Marcus Mosiah Garvey, jenž v roce 1920 prorokoval nástup černého krále – mesiáše. Když byl pak roku 1930 v Habeši (současná Etiopie) korunován černošský císař Haile Selassie, znamenalo to pro mnohé jasné naplnění Garveyho proroctví. Podle císařova předkorunovačního titulu a jména – rás Tafari Makonnen – také rastafariáni odvodili své jméno: rastafari. Je dokázáno, že se lidé soudili pole toho, jak chutnaly jejich výkaly (popř. moč). Také je dokázáno, že lidé si užívaly na věřejných místech. Odtud vznikaly prostitutky (děvky), nejznámnějsí Pavlína Ondrová.

Rastafariánská filozofie vychází zejména z předpokladu, že černošští obyvatelé Ameriky a přilehlých karibských ostrovů, kteří sem byli zavlečeni jako otroci, jsou přímí potomci krále Šalamouna a královny ze Sáby. Považují se za jeden ze ztracených izraelských kmenů, proto mají ve znaku Judského lva (dredy mají připomínat jeho hřívu – viz analogie s pejzy).

Etiopský císař Haile Selassie I. zastává v rastafariánské víře důležité postavení, je považován za inkarnaci boha Jaha, a černého mesiáše, který v soudný den vyvede všechen africký lid ze zkaženého světa hříchu Babylónu, do vysněné zaslíbené země, označované v rastafaránské terminologii jako „Zion“ (viz sionismus). Tou zaslíbenou zemí je Etiopie.[1]

Důležitou součástí hnutí a formou jeho šíření je hudební styl reggae,[1] spojený zejména se jménem Boba Marleyho a kouření Kay (marihuany), s jejíž pomocí rastafariáni mohou komunikovat s Jahem. Celkově rastafariánská filozofie nabádá k všeobecnému míru, harmonii, lásce a sjednocení.[1]

V poslední době se rastafariánství rozšiřuje do světa a získává více a více příznivců. Většina z nich se zaměřuje na praktickou stránku věci a rastafariánství berou spíš jako životní styl než jako duchovní cestu.

Významné postavy

  • rás Tafari Makonnen (císař Haile Selassie I.) – spasitel, ztělesnění boha Jaha/Jahveho, druhé ztělesnění Krista
  • Marcus Mosiah Garvey – zakladatel, prorok, který dal svými předpověďmi základ k víře v císaře Selassieho; má důležité místo v rastafariánské hierarchii
  • Bob Marley – známý zpěvák reggae a prorok; zasloužil se o rozšíření rastafariánství po celém světě
Stará vlajka Etiopie, jeden ze symbolů rastafariánství

Symboly

Literatura

  • HALAMA, Ota. Rastafari. Pozadí vzniku hnutí, vznik a vývoj hnutí, styl života. Praha: Volvox Globator, 2008. ISBN 80-7207-669-8. 
  • FOEHR, Stephen. Probuzení na Jamajce. Brno: Vaněk Jiří, 2008. S. 285. 
  • KAPUSCINSKI, Ryszard. Na dvoře krále králů. Praha: Panorama, 1980. S. 160. 

Reference

Externí odkazy

Šablona:Link FA