Základní umělecká škola: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m změna řazení u Kategorie:Základní umělecké školy: " " za použití HotCat
zpřesnění specifikace uměleckých oborů, druhy studia Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:ZUŠ Česká Lípa.jpg|thumb|Čtyřpatrová ZUŠ v České Lípě]]
[[Soubor:ZUŠ Česká Lípa.jpg|thumb|Čtyřpatrová ZUŠ v České Lípě]]
'''Základní umělecká škola''' (zkráceně '''ZUŠ''') je druh [[škola|školy]]. ZUŠ se zabývají vzděláváním dětí i dospělých v základních [[umělec]]kých oborech jako je [[hudba]], [[tanec]], [[literatura|literárně]]-[[drama]]tický obor, [[výtvarná výchova]]. Dříve byly tyto školy označovány názvem '''lidová škola umění''' (zkráceně '''LŠU''', slangově ''liduška'').
'''Základní umělecká škola''' (zkráceně '''ZUŠ''') je druh [[škola|školy]]. ZUŠ poskytují základy vzdělání v uměleckých oborech - hudebním, výtvarném, tanečním a literárně-dramatickém. Organizují přípravné studium pro žáky od 5 let, základní studium I. stupně (7 roků) a II. stupně (4 roky) a studium pro dospělé (4 roky), případně studium s rozšířeným počtem vyučovacích hodin. V roce 2010 byl MŠMT ČR vydán Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání (RVP ZUV), podle kterého školy samy zpracovávaly školní vzdělávací programy s účinností od září 2012 (mimo některé pilotní školy). Tím se pevně usadily v systému českého uměleckého školství ve své specifické podobě (neposkytují stupeň vzdělání). Dříve byly tyto školy označovány názvem '''lidová škola umění''' (zkráceně '''LŠU''', slangově ''liduška'').


== Poslání ==
== Poslání ==

Verze z 1. 12. 2013, 00:03

Čtyřpatrová ZUŠ v České Lípě

Základní umělecká škola (zkráceně ZUŠ) je druh školy. ZUŠ poskytují základy vzdělání v uměleckých oborech - hudebním, výtvarném, tanečním a literárně-dramatickém. Organizují přípravné studium pro žáky od 5 let, základní studium I. stupně (7 roků) a II. stupně (4 roky) a studium pro dospělé (4 roky), případně studium s rozšířeným počtem vyučovacích hodin. V roce 2010 byl MŠMT ČR vydán Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání (RVP ZUV), podle kterého školy samy zpracovávaly školní vzdělávací programy s účinností od září 2012 (mimo některé pilotní školy). Tím se pevně usadily v systému českého uměleckého školství ve své specifické podobě (neposkytují stupeň vzdělání). Dříve byly tyto školy označovány názvem lidová škola umění (zkráceně LŠU, slangově liduška).

Poslání

Statut každé základní umělecké školy se řídí vyhláškou o základním uměleckém vzdělávání, č. 71/2005 Sb. ze dne 9. února 2005, vydané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Zaměření

Školy tohoto typu nabízí dětem i dospělým vzdělání i zábavu v různých oblastech a podle prostorových a dalších možností. V menších školách bývá výuka jednoho či dvou uměleckých směrů, zpravidla je základem hudební výuka, někdy výtvarný obor. Ve velkých školách bývá 15 i více tříd, jsou zde sály nabízející výuku taneční, představení hudebních či divadelních souborů školy, případně i různé soutěže.

Povinná dokumentace

Protože základní umělecké školy patří do sítě škol MŠMT, dává jim to možnost udržovat vysoký standard vzdělávání, mají však též povinnost u všech žáků a zaměstnanců vést povinnou dokumentaci. Mezi dokumenty patří školní matrika, třídní knihy, žákovské sešity, katalogy o průběhu vzdělávání, protokoly o přijímání žáků a komisionálních zkouškách, výkazy žáků a vyučovacích hodin, vysvědčení a další. Využívají tiskopisů SEVT nebo počítačových programů (Evidence žáků, PDZUŠ) a informačních systémů (iZUŠ). Nasazení počítačových programů a zvláště pak informačních systémů vede ke zvýšení efektivity při vedení počítačové dokumentace a umožňuje snížit náklady jinak vynaložené za klasické tiskopisy.

Externí odkazy