Zoologická zahrada Olomouc: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Návštěvnost: Úprava tabulky a doplnění pochybovačné šablony.
Korinek (diskuse | příspěvky)
Řádek 43: Řádek 43:


== Zajímavosti zoo ==
== Zajímavosti zoo ==
Mořská akvária s korálovými útesy a mnoha druhy pestrobarevných ryb a dalších mořských živočichů naleznete uvnitř pavilonu šelem. Největší nádrž určená pro [[žraloci|žraloky]] má obsah 42 000 litrů, menší nádrž o obsahu 17 000 litrů je zase domovem rejnoka siby skvrnité. Nevšední zážitky nabízí průchozí výběh [[Klokan_rudý|klokanů]], kde návštěvníci mohou sledovat zvířata z bezprostřední blízkosti. Podobný zážitek nabízí také pavilon netopýrů, kde návštěvníkům nad hlavami volně létají velmi vzácní kaloni zlatí, v přírodě ohrožení vyhubením. Společný výběh [[Medvěd_baribal|medvědů]] a [[Vlk|vlků]] je situován do členitého kopcovitého terénu se vzrostlým lesem a potůčkem, který připomíná původní domovinu těchto šelem v Severní Americe. V roce 2013 došlo k otevření prvního safari na Moravě, konkrétně jeho Euroasijské části. Zvířata získala podstatně větší prostor, současně se jim vytvořilo prostředí co nejvíce podobné přírodě. Euroasii budou následovat Severní Amerika, Afrika, Austrálie a Arktida, a s nimi vlci, sobi, klokani, žirafy, přímorožci a mnoho dalších. V témže roce získali nový domov v podobě nově vzniklého rozlehlého pavilonu i [[Levhart_mandžuský|levharti mandžužští]].
Mořská akvária s korálovými útesy a mnoha druhy pestrobarevných ryb a dalších mořských živočichů naleznete uvnitř pavilonu šelem. Největší nádrž určená pro [[žraloci|žraloky]] má obsah 42 000 litrů, menší nádrž o obsahu 17 000 litrů je zase domovem rejnoka siby skvrnité. Nevšední zážitky nabízí průchozí výběh [[Klokan_rudý|klokanů]], kde návštěvníci mohou sledovat zvířata z bezprostřední blízkosti. Podobný zážitek nabízí také pavilon netopýrů, kde návštěvníkům nad hlavami volně létají velmi vzácní kaloni zlatí, v přírodě ohrožení vyhubením. Dvě obří voliéry s velmi specifickou konstrukcí jsou domovem mnoha druhů ptáků a umožňují jim volný prolet, větší z voliér má průměr 45 metrů a výšku až 15 metrů. Společný výběh [[Medvěd_baribal|medvědů]] a [[Vlk|vlků]] je situován do členitého kopcovitého terénu se vzrostlým lesem a potůčkem, který připomíná původní domovinu těchto šelem v Severní Americe. V roce 2013 došlo k otevření prvního safari na Moravě, konkrétně jeho Euroasijské části. Zvířata získala podstatně větší prostor, současně se jim vytvořilo prostředí co nejvíce podobné přírodě. Euroasii budou následovat Severní Amerika, Afrika, Austrálie a Arktida, a s nimi vlci, sobi, klokani, žirafy, přímorožci a mnoho dalších. V témže roce získali nový domov v podobě nově vzniklého rozlehlého pavilonu i [[Levhart_mandžuský|levharti mandžužští]].
Mořská akvária s korálovými útesy a mnoha druhy pestrobarevných ryb a dalších mořských živočichů naleznete uvnitř pavilonu šelem. Největší nádrž určená pro [[žraloci|žraloky]] má obsah 42 000 litrů, menší nádrž o obsahu 17 000 litrů je zase domovem rejnoka siby skvrnité.


== Vyhlídková věž ==
== Vyhlídková věž ==

Verze z 28. 11. 2013, 10:40

Šablona:Infobox zoo

Zoologická zahrada Olomouc byla pro veřejnost otevřena v roce 1956. Na ploše 42,5 ha v současné době chová na 1861 kusů zvířat v 354 druzích. Rozprostírá se v krásných lesích v podhůří Nízkého Jeseníku, v blízkosti krajského města Olomouc, v jeho místní části - Svatém Kopečku a je lehce dostupná MHD. Zájmu návštěvníků se těší především šest pavilonů (pavilon žiraf, opic, šelem, netopýrů, levhartů mandžuských a jihoamerický pavilon), ale i společný výběh medvědů a vlků, průchozí výběh klokanů, mořská akvária nebo Euroasijské safari. Pro děti je přímo v areálu umístěno nejen dětské hřiště, ale i lanové centrum Lanáček. Děti však hlavně láká blízký kontakt se zvířaty. Ten jim je umožněn ve výběhu ovcí, koz a lam. Dospělí si odpočinou v mnoha příjemných zákoutích rozmístěných po celé trase obchůzky. Zoo je otevřena 365 dní v roce.

Historie zoo

Vyhlídková věž
Žirafy v Zoo Olomouc
Mořské akvárium

Na počátku 50. let 20. století ve Smetanových sadech ve středu Olomouce existoval provizorní zookoutek, v němž byli umístěni jeleni, srnci, pávi, andulky a bažanti. Pro velký zájem veřejnosti tehdejší Krajský národní výbor pověřil odbor přírodních věd Krajského vlastivědného muzea v Olomouci rozšířením zookoutku. Bylo vypracováno několik studií o možnostech zřízení zoologické zahrady v Olomouci. V roce 1952 Biologická společnost Olomouc ustanovila Přípravný výbor pro zřízení zoologické zahrady Olomouc a z více zvažovaných variant umístění (centrum města, okolí hejčínského cukrovaru) byla vybrána oblast na Svatém Kopečku. 31. března 1952 Krajský národní výbor udělil souhlas ke zřízení zoologické zahrady. Od května 1952 probíhaly přípravné práce v areálu budoucí zoologické zahrady – těžba lesního porostu, budování cest, stavba oplocení, jednotlivých objektů a budov.

Zoologická zahrada byla slavnostně otevřena 3.června 1956, z počátku se zde chovala především domácí zvířata a zástupci naší i evropské fauny. V roce 1958 už byla v zahradě umístěna i exotická zvířata (např. opice, mývali, lamy, psi dingo, velbloudi, dikobrazi, papoušci a kočkovité šelmy), což zvýšilo její návštěvnost. V 60. letech byly budovány další výběhy a významné stavby - pavilon kočkovitých šelem, vivárium, výběhy jelenů, vlků i technické zázemí zahrady (dílny, garáže a sklady). V 70. letech byla postavena rozhledna a obří voliéra dravců s jedinečnou konstrukcí. V druhé polovině této dekády byl rozšířen pavilon šelem, kde vznikla kolekce akvárií a terárií a bylo také dokončeno zimoviště africké zvěře, kde se započalo s chovem velkých afrických kopytníků, kteří byli získáni převážně ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. V 80. letech se dále pokračovalo v budování nových výběhů a expozic. V 90. letech byl dokončen pavilon žiraf, dostavěla se druhá obří voliéra a byl zrekonstruován pavilon šelem a opic. V této době se také započalo s mořskou akvaristikou a vybudovalo se akvárium pro žraloky o objemu 17 000 litrů. Návštěvnost zoologické zahrady poprvé překonala hranici nejprve 300 000 osob ročně a posléze i 400 000 osob.

Po roce 2000 byl vybudován pavilon netopýrů, průchozí výběh pro makaky červenolící, vzniklo obří akvárium pro žraloky o objemu 42 000 litrů a byla provedena přestavba pavilonu hyen na jihoamerický pavilon. V roce 2010 se otevřela společná expozice vlků arktických a medvědů baribalů. Rok 2012 přinesl otevření Chovného centra pro lemury kata, jehož součástí je i nový vstup do zoo s mořským akváriem. V roce 2013 zpřístupněn pavilon pro levharty mandžuzské a 30. července téhož roku pak byla otevřena první část Safari v Zoo Olomouc - Safari Euroasie.

Chovatelské úspěchy

Z chovatelského hlediska Zoo Olomouc patří k největším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě a také vede plemennou knihu kozorožců kavkazských, kterých ve volné přírodě žije již jen několik tisíc. Jako jediná v ČR množí lvy berberské a neméně se jí daří v odchovu obou druhů mravenečníků. Podařilo se zde odchovat více než padesát mláďat žiraf Rothschildových, největším úspěchem chovu tohoto druhu byl odchov dvojčat v roce 1999. Z dalších úspěšně chovaných druhů lze jmenovat lvíčky zlaté, tři druhy gibonů, lemury, hrošíky liberijské, medvědy malajské, lvy berberské, vlky, fenky, celou řadu malých koček, zoborožce kaferské, plameňáky, jeřáby, orly stepní či krokodýly čelnaté.

Zajímavosti zoo

Mořská akvária s korálovými útesy a mnoha druhy pestrobarevných ryb a dalších mořských živočichů naleznete uvnitř pavilonu šelem. Největší nádrž určená pro žraloky má obsah 42 000 litrů, menší nádrž o obsahu 17 000 litrů je zase domovem rejnoka siby skvrnité. Nevšední zážitky nabízí průchozí výběh klokanů, kde návštěvníci mohou sledovat zvířata z bezprostřední blízkosti. Podobný zážitek nabízí také pavilon netopýrů, kde návštěvníkům nad hlavami volně létají velmi vzácní kaloni zlatí, v přírodě ohrožení vyhubením. Dvě obří voliéry s velmi specifickou konstrukcí jsou domovem mnoha druhů ptáků a umožňují jim volný prolet, větší z voliér má průměr 45 metrů a výšku až 15 metrů. Společný výběh medvědů a vlků je situován do členitého kopcovitého terénu se vzrostlým lesem a potůčkem, který připomíná původní domovinu těchto šelem v Severní Americe. V roce 2013 došlo k otevření prvního safari na Moravě, konkrétně jeho Euroasijské části. Zvířata získala podstatně větší prostor, současně se jim vytvořilo prostředí co nejvíce podobné přírodě. Euroasii budou následovat Severní Amerika, Afrika, Austrálie a Arktida, a s nimi vlci, sobi, klokani, žirafy, přímorožci a mnoho dalších. V témže roce získali nový domov v podobě nově vzniklého rozlehlého pavilonu i levharti mandžužští. Mořská akvária s korálovými útesy a mnoha druhy pestrobarevných ryb a dalších mořských živočichů naleznete uvnitř pavilonu šelem. Největší nádrž určená pro žraloky má obsah 42 000 litrů, menší nádrž o obsahu 17 000 litrů je zase domovem rejnoka siby skvrnité.

Vyhlídková věž

Zoo Olomouc mimo jiné nabízí prohlídku 32 metrů vysoké vyhlídkové věže, z níž lze pozorovat nejen zvířata v zoo, ale i hanáckou metropoli Olomouc a její okolí včetně nedaleké baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku a za jasného počasí i nejvyšší horu Jeseníků - Praděd. Stavba byla zahájena v roce 1972 a rozhledna byla zpřístupněna v roce 1974, horní plošina je umístěna ve výšce přes 29 m a vede na ni 128 schodů.

Významné pavilony a stavby

  • Zimoviště africké zvěře, pavilon žiraf a terárium
  • Pavilon šelem a mořská akvária
  • Pavilon opic
  • Pavilon netopýrů
  • Jihoamerický pavilon
  • Pavilon levhartů mandžuských
  • Chovné centrum lemurů kata a vstup do zoo
  • Společný výběh medvědů a vlků
  • Euroasijské Safari
  • Výběhy gepardů
  • Výběhy rysů
  • Průchozí výběh klokanů
  • Výběhy pro soby a pižmoně
  • Obří voliéry

Návštěvnost

Zoologická zahrada Olomouc je z hlediska počtu návštěvníků nejnavštěvovanějším místem v Olomouckém kraji. Zoologickou zahradu do konce roku 2012 navštívilo 13 494 752 osob.[zdroj?]

Rok Počet
návštěvníků
1956 58 276
1960 70 155
1965 142 894
1970 148 370
1975 176 278
1980 206 000
1985 211 116
1990 279 371
1995 265 530
1999 401 120
2000 358 051
2001 329 000
2002 407 586
2003 407 901
2004 374 508
2005 397 052
2006 360 333
2007 390 054
2008 356 311
2009 376 005
2010 368 543
2011 373 199
2012 365 897[1]

Počty chovaných zvířat

Rok 1956 1959 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 2011 2012
Počet druhů 12 45 95 181 138 129 201 192 206 289 378 349 344 354
Počet kusů 81 341 424 540 684 597 1092 1447 1032 1189 1794 1725 1726 1861

Ředitelé Zoo Olomouc

1956–1959 1959–1974 1974–1985 1985–2007 od roku 2008
RNDr. Václav Roubíček Ing. Jaroslav Rychlý Antonín Procházka Ing. Zdeněk Slavotínek Dr. Ing. Radomír Habáň

Fotogalerie


Odkazy

Reference

  1. Nejnavštěvovanějším místem v Olomouckém kraji je zoo – www.olomouc.cz – 30. dubna 2008

Literatura

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Zoologická zahrada Olomouc na Wikimedia Commons

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž tématem je Zoologická zahrada Olomouc

Související články

Externí odkazy