Kartouzská brána: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Horochodec (diskuse | příspěvky)
m úprava
Řádek 1: Řádek 1:
'''Kartouzská brána''', nazývaná též branou Újezdskou, byla [[Renesance|renesančně]] upravena roku 1551 a koncem 17. století [[Baroko|barokně]] přestavěna. Stávala na konci Hladové zdi. Roku 1862 byla z důvodu nedostatečné kapacity zazděna a vedle ní vystavěna nová větší [[Újezdská brána]] v novogotickém stylu se třemi otvory. I ta byla ovšem po třiceti letech zbořena a četné zbytky původního opevnění a obou bran se dochovaly většinou jen v suterénech jednotlivých domů.


{{pahýl}}
Kartouzská brána, nazývaná též branou Újezdskou, byla renesančně upravená r. 1551 a koncem 17. st. barokně přestavěná brána jež stávala na konci Hladové zdi. Roku 1862 byla z důvodu nedostatečné kapacity zazděna a vedle ní vystavěna nová větší Újezdská brána v novogotickém stylu se třemi otvory. I ta byla ovšem po třiceti letech zbořena a četné zbytky původního opevnění a obou bran se dochovaly většinou jen v suterénech jednotlivých domů.

[[Kategorie:Zaniklé stavby v Praze]]
[[Kategorie:Dějiny Prahy]]
[[Kategorie:Kulturní památky v Praze]]

Verze z 17. 11. 2013, 11:29

Kartouzská brána, nazývaná též branou Újezdskou, byla renesančně upravena roku 1551 a koncem 17. století barokně přestavěna. Stávala na konci Hladové zdi. Roku 1862 byla z důvodu nedostatečné kapacity zazděna a vedle ní vystavěna nová větší Újezdská brána v novogotickém stylu se třemi otvory. I ta byla ovšem po třiceti letech zbořena a četné zbytky původního opevnění a obou bran se dochovaly většinou jen v suterénech jednotlivých domů.