Potomac: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení infoboxů
Bez shrnutí editace
Řádek 36: Řádek 36:
== Literatura ==
== Literatura ==
{{VSE|Потомак}}
{{VSE|Потомак}}
A..j N.....



== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 10. 11. 2013, 17:25

Šablona:Infobox - řeka Potomac (anglicky Potomac River) je řeka na severovýchodě USA ve státech Západní Virginie, Virginie, Maryland a v distriktu hlavního města Washington na východním pobřeží. Je dlouhá 590 km od pramene Jižního Potomacu. Včetně estuáru dosahuje délky 780 km. Povodí řeky zaujímá plochu 37 500 km².

Průběh toku

Vzniká ve státu Maryland v nadmořské výšce 391 m soutokem Severního a Jižního Potomacu, které pramení v Appalačském pohoří. Teče nejdříve severozápadním a v dolním toku přibližně jihozápadním směrem. Tvoří přirozenou hranici která odděluje stát Maryland od Západní Virginie a Virginie. Ústí do zátoky Chesapeake v Atlantském oceánu, přičemž vytváří dlouhý estuár.

Přítoky

Největším přítokem je Shenandoah.

Vodní stav

Zdrojem vody jsou převážně sněhové a dešťové srážky. Průměrný průtok vody na dolním toku činí 315 m³/s. Nejvyšších vodních stavů dosahuje v zimě na jaře. K povodním dochází v ostatních ročních obdobích.

Využití

Vodní doprava pro středně velké námořní lodě je možná do Washington, D.C.. Výše do Cumberlandu vede rovnoběžně s řekou plavební kanál, který umožňuje plavbu kolem peřejí. Rozlohou povodí je čtvrtá v pořadí na východním pobřeží Spojených států. V jejím povodí žije asi 5 miliónů obyvatel. Na řece leží města Cumberland a Washington. Po řece Potomac je pojmenován asteroid 1345 Potomac objevený v roce 1908 J. H. Metcalfem.

Literatura

V tomto článku byly použity informace z Velké sovětské encyklopedie, heslo „Потомак“. A..j N.....


Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Potomac na Wikimedia Commons