Švagr: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
manžel(ka)
Švagr nevyjadřuje vztah mezi partnerem a JEHO sourozenci, nýbrž z mého pohledu vztah mezi mým partnerem a mými sourozenci.
Řádek 1: Řádek 1:
'''Švagr''', hovorově a familiérně '''"švára"''', vyjadřuje vztah mezi partnerem v [[manželství]] a jeho [[Sourozenec|sourozenci]] nebo mezi sourozenci a jejich partnery v manželství.
'''Švagr''', hovorově a familiérně '''"švára"''', vyjadřuje vztah mezi partnerem v [[manželství]] a [[Sourozenec|sourozenci]] nebo mezi sourozenci a partnery v manželství.


* [[bratr]] manžela nebo manželky,
* [[bratr]] manžela nebo manželky,

Verze z 2. 11. 2013, 20:36

Švagr, hovorově a familiérně "švára", vyjadřuje vztah mezi partnerem v manželství a sourozenci nebo mezi sourozenci a partnery v manželství.

  • bratr manžela nebo manželky,
  • manžel(ka) sestry nebo bratra[zdroj?],
  • dle některých zdrojů též manžel sestry druhého z manželů.[1]

Manželův či manželčin bratr se v minulosti označoval deveř.[2]

Ženským protějškem švagra je švagrová.

Odkazy

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“. Encyklopedické heslo Švakrovství v Ottově slovníku naučném ve Wikizdrojích

Související články

Reference

  1. KROUPOVÁ, Libuše; FILIPEC, Josef. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 4. vyd. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1347-7. S. 440. 
  2. Bělič, J. – Kamiš, A. – Kučera, K. Malý staročeský slovník [on-line]. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1978. Verze 0.4.2. [citováno ze dne 31. 10. 2011]. Dostupný na <http://vokabular.ujc.cas.cz>.