Joss Whedon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 26 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q298025)
výměna fotky, typos, encyklopedický styl
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Joss Whedon premiere.jpg|thumb|Joss Whedon na premiéře [[Serenity]] (2005)]]
[[Soubor:Joss Whedon by Gage Skidmore 4.jpg|thumb|Joss Whedon (2012)]]
'''Joss Hill Whedon''' ([[23. červen|23. června]] [[1964]], [[New York]]) je [[Spojené státy americké|americký]] [[scenárista]] a [[režisér]]. Proslavil se scénáři k několika úspěšným celovečerním filmům (např. [[Vetřelec: Vzkříšení]]) a především jako autor televizních seriálů [[Buffy, přemožitelka upírů]] (7 sérií), [[Angel]] (5 sérií), [[Firefly]] (1 série) a [[Dům loutek]] (2 série). Kromě toho je také autorem scénářů k několika [[komiks]]ům (např. Fray, Serenity: Those Left Behind, Astonishing X-Men).
'''Joseph Hill „Joss“ Whedon''' (* [[23. červen|23. června]] [[1964]], [[New York]]) je [[Spojené státy americké|americký]] [[scenárista]] a [[režisér]]. Proslavil se scénáři k několika úspěšným celovečerním filmům (např. [[Vetřelec: Vzkříšení]]) a především jako autor televizních seriálů [[Buffy, přemožitelka upírů]] (7 sérií), [[Angel]] (5 sérií), [[Firefly]] (1 série) a [[Dům loutek]] (2 série). Kromě toho je také autorem scénářů k několika [[komiks]]ům (např. Fray, Serenity: Those Left Behind, Astonishing X-Men).


== Online ==
== Online ==
* Od 15. do 20. července 2008 byl volně ke stažení muzikál ''[[Dr. Horrible's Sing-Along Blog]]''. Muzikál byl vytvořen během stávky amerických scenáristů.
Od 15. do 20. července 2008 byl volně ke stažení muzikál ''[[Dr. Horrible's Sing-Along Blog]]''. Muzikál byl vytvořen během stávky amerických scenáristů.


== Režie filmu The Avengers ==
== ''Avengers'' ==
Joss Whedon dostal nabídku od studia Marvel, aby režíroval komiksovými fanoušky velmi očekávaný filmový projekt ''[[Avengers (film)|Avengers]]''. Whedon nabídku přijal a kromě režie napsal k filmu i scénář. Rovněž zrežíroval po-titulkovou scénu z filmu Thor, která naznačila, o co v jeho samotném filmu půjde. Natáčení filmu probíhalo na jaře a v létě roku 2011 a jeho premiéra proběhla v květnu o rok později. ''Avengers'' byl komerčně úspěšným snímkem, s tržbami přes 1,5 miliardy dolarů se stal [[Seznam nejvýdělečnějších filmů|třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob]].

Joss Whedon dostal nabídku od studia Marvel, aby režíroval komikovými fanoušky velmi očekávaný filmový projekt
[[Avengers (film)|Avengers]]. Whedon nabídku přijal a kromě režie napsal k filmu i scénář. Rovněž zrežíroval po-titulkovou scénu z filmu Thor, která naznačila, o co v jeho samotném filmu půjde.
Natáčení filmu probíhalo na jaře a v létě roku 2011 a jeho premiéra proběhla v květnu o rok později. The Avengers se setkal s nadšeným přijetím jak ze strany diváků, tak kritiky a samozřejmě i se zaslouženým komerčním úspěchem. Jen za první víkend vydělal snímek $207,438,708 a do srpna roku 2012 dokonce neuvěřitelných $1,491,814,000, díky čemuž se The Avengers stal nejen bezkonkurenčně nejúspěšnějším filmem studia Marvel, ale i jedním z nejúspěšnějších filmů celé historie.


{{Commonscat|Joss Whedon}}
{{Pahýl}}
{{Marvel Studios}}
{{Marvel Studios}}
{{Pahýl}}
{{Commonscat|Joss Whedon}}
{{DEFAULTSORT:Whedon, Joss Hill}}
{{DEFAULTSORT:Whedon, Joss Hill}}



Verze z 29. 10. 2013, 20:01

Joss Whedon (2012)

Joseph Hill „Joss“ Whedon (* 23. června 1964, New York) je americký scenárista a režisér. Proslavil se scénáři k několika úspěšným celovečerním filmům (např. Vetřelec: Vzkříšení) a především jako autor televizních seriálů Buffy, přemožitelka upírů (7 sérií), Angel (5 sérií), Firefly (1 série) a Dům loutek (2 série). Kromě toho je také autorem scénářů k několika komiksům (např. Fray, Serenity: Those Left Behind, Astonishing X-Men).

Online

Od 15. do 20. července 2008 byl volně ke stažení muzikál Dr. Horrible's Sing-Along Blog. Muzikál byl vytvořen během stávky amerických scenáristů.

Avengers

Joss Whedon dostal nabídku od studia Marvel, aby režíroval komiksovými fanoušky velmi očekávaný filmový projekt Avengers. Whedon nabídku přijal a kromě režie napsal k filmu i scénář. Rovněž zrežíroval po-titulkovou scénu z filmu Thor, která naznačila, o co v jeho samotném filmu půjde. Natáčení filmu probíhalo na jaře a v létě roku 2011 a jeho premiéra proběhla v květnu o rok později. Avengers byl komerčně úspěšným snímkem, s tržbami přes 1,5 miliardy dolarů se stal třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Joss Whedon na Wikimedia Commons

Šablona:Marvel Studios