Letecké eso: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: nl:Vliegende aas
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ar:خمسة في يوم
Řádek 13: Řádek 13:
[[Kategorie:Letectvo]]
[[Kategorie:Letectvo]]


[[ar:خمسة في يوم]]
[[de:Fliegerass]]
[[de:Fliegerass]]
[[en:Flying ace]]
[[en:Flying ace]]

Verze z 4. 1. 2007, 10:37

Letecké eso je od dob první světové války čestné označení stíhacího pilota, který dosáhne pěti sestřelů nepřátelských letadel. Tento termín se začal za první světové války používat ve Francii , kde tímto způsobem chtělo vedení armády zvýšit morálku svých stíhacích letců; velmi rychle ale tuto terminologii převzala i letectva jiných států.

V letech druhé světové války se termín letecké eso ještě rozšířil; některá letectva - USAAF - užívala termínu pozemní eso (pilot, který zničil příslušný počet letadel protivníka na zemi), lokomotivní eso apod. Německé letectvo - Luftwaffe - pro své nejúspěšnější piloty používalo termínu „Experten“, experti. Nejúspěšnější stíhacím esem všech dob se stal německý letec Erich Hartmann, který většinu války sloužil u 52. stíhací eskadry - Jagdgeschwader 52, tedy JG 52 (352 sestřelů).

Nejúspěšnějším československým stíhacím esem se stal Karel Kuttelwascher, jenž za druhé světové války sloužil především u britské 1. stíhací perutě Královského letectva - Royal Air Force, u nějž dosáhl dvaceti sestřelů. Nejčastěji udávaný celkový počet československých leteckých es je 29. Je možné se setkat i s jinými údaji. To je způsobeno (nejen u československých pilotů) nejednotným přístupem různých zemí k započítávání pravděpodobných sestřelů a sestřelů ve spolupráci a někdy i archívy vydají překvapivá svědectví až desítky let po druhé světové válce.

Externí odkazy