Eduard Hanslick: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{Commons}} -> {{Commonscat}}; kosmetické úpravy
666Kedul (diskuse | příspěvky)
m defaultsort
Řádek 27: Řádek 27:
{{Pahýl}}
{{Pahýl}}


{{DEFAULTSORT:Hanslick, Eduard}}
[[Kategorie:Rakouští hudebníci]]
[[Kategorie:Rakouští hudebníci]]
[[Kategorie:Hudební kritici]]
[[Kategorie:Hudební kritici]]

Verze z 1. 9. 2013, 14:17

Eduard Hanslick ve věku 40 let

Eduard Hanslick (11. září 1825, Praha6. srpna 1904, Baden) byl rakouský hudební kritik českého původu. Měl zásadní význam pro hudební estetiku.

Přestože vystudoval práva, začal se záhy, už v polovině 40. let v Praze, věnovat hudební kritice a dějinám hudby. Od roku 1852 působil trvale ve Vídni, kde se stal vůbec prvním profesorem v oboru dějin hudby na tamní univerzitě (1861). Své hudební kritiky a fejetony publikoval v největších vídeňských listech své doby, ve Wiener Zeitung, Presse a Neue Freie Presse.

Svým prosazováním pohledu na hudbu jako na absolutní umění, které nenese konkrétní významy a jeho krása nespočívá v ničem mimo hudbu samotnou (absolutní hudba), se postavil do přímého protikladu k názorům Richarda Wagnera.

Dílo

Největší ohlas měla jeho stať proti programní hudbě a na obranu absolutní hudby O hudebním krásnu (německy Vom Musikalisch-Schönen) z roku 1854, vlastně habilitační spis.

Rozsáhlé badatelské úsilí je za dvojsvazskovými Dějinami koncertního života ve Vídni (Geschichte des Konzertwesens in Wien, 1869-70) a devítisvazkovou Moderní operou (Die moderne Oper, 1875-1900). V roce 1894 vyšly v Berlíně jeho vzpomínky Aus meinem Leben.

Do češtiny byl přeložen jeho spisek O hudebním krásnu (přel. Jaroslav Střítecký, vyd. 1973). V roce 1992 vyšel výbor z jeho pamětí, fejetonů a kritik v překladu Jitky Ludvové pod titulem Dokonalý antiwagnerián.

Jeho hudební dílo je skromné a obsahuje dvě písně na české texty Český houslista a Milostná píseň pod Vyšehradem.

Reference

  • POLEDŇÁK, Ivan. Český hudební slovník osob a institucí : Eduard Hanslick [online]. Centrum hudební lexikografie. Dostupné online. 

Externí odkazy

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Eduard Hanslick Šablona:Sisterlinks