Opera v Sydney: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Externí odkazy: + {{Wikicitáty}}
m - Soubor:SECC.jpg (na Commons smazal commons:User:INeverCry, důvod: Per commons:Commons:Deletion requests/File:SECC.jpg)
Řádek 29: Řádek 29:
Soubor:Sydney Opera House - construction - phase 2 1966.jpg
Soubor:Sydney Opera House - construction - phase 2 1966.jpg
Soubor:Sydney 1999.jpg
Soubor:Sydney 1999.jpg

Soubor:SECC.jpg
Soubor:Sydney Skyline.jpg
Soubor:Sydney Skyline.jpg
Soubor:APEC Australia 2007 Sydney Opera House fireworks.jpg
Soubor:APEC Australia 2007 Sydney Opera House fireworks.jpg

Verze z 30. 8. 2013, 02:35

Šablona:Infobox světové dědictví Opera v Sydney je stavba navržená v roce 1956 dánským architektem Jørn Utzonem. Nachází se v australském městě Sydney.

Historie

V roce 1956 byla vládou Nového Jižního Walesu vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž na operní budovu. Podle zadání měla budova disponovat jedním velkým sálem pro 3000 diváků a jedním menším pro 1200 diváků. Do soutěže bylo zasláno 233 návrhů z 23 zemí. V soutěži zvítězil návrh v té době nepříliš známého dánského architekta Jørn Utzona.

Stavba se potýkala s mnoha problémy, ať už technického, ale i politického rázu. Sám Utzon se na stavbě přestal podílet v roce 1966, pro neustálé spory s vládou Nového Jižního Walesu. Stavba byla svěřena australským architektům, kteří ne vždy respektovali Utzonovy projekty, což se projevilo obzvláště na interiérech. Původní rozpočet 7 000 000 australských dolarů byl mnohonásobně překročen, náklady se vyšplhaly až na 102 miliónů. Stavba byla dokončena v roce 1973.

V červenci 2005 byla budova zařazena na seznam australského kulturního dědictví. 29. června 2007 zapsalo UNESCO Operu v Sydney na seznam Světového kulturního dědictví. Jedná se o první stavbu zapsanou na tento seznam ještě za autorova života.

Stavba se stala nejznámějším atributem Australie, známém po celém světě. Její architektonické hodnoty jsou uznávány trvale a bez jakýchkoliv pochyb. Její místo v dějinách světové kultury je neotřesitelné.

Galerie

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Opera v Sydney na Wikimedia Commons CHYBA: {{Wikicitáty}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „dílo“, „kategorie“, „osoba“, „téma“.

Šablona:Link GA Šablona:Link GA