Noviciát: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
m typo
Řádek 3: Řádek 3:
Délka noviciátu se u různých společenství liší, obvykle trvá rok, ale například u [[Tovaryšstvo Ježíšovo|jezuitů]] jde o roky dva.
Délka noviciátu se u různých společenství liší, obvykle trvá rok, ale například u [[Tovaryšstvo Ježíšovo|jezuitů]] jde o roky dva.


Podobné koncepce existují i u jiných mnišských řádů, například [[Budhismus|budhistických]]. Pokud novicové žijí či tráví část dne ve speciálním domě či části [[klášter]]a, popřípadě pokud se novici zaučují pouze v určitém klášteře, nazývá se dotyčná budova (klášter) též noviciát.
Podobné koncepce existují i u jiných mnišských řádů, například [[Buddhismus|buddhistických]]. Pokud novicové žijí či tráví část dne ve speciálním domě či části [[klášter]]a, popřípadě pokud se novici zaučují pouze v určitém klášteře, nazývá se dotyčná budova (klášter) též noviciát.


{{Křesťanský pahýl}}
{{Křesťanský pahýl}}

Verze z 30. 12. 2006, 17:49

Noviciát je období, po které čekatelé na vstup do katolického řeholního společenství (novic, resp. novicka) žijí společně s řeholníky (resp. řeholnicemi). Připravují se tak na skládání slibů, život ve společenství a mají možnost zvážit, zda si do něj skutečně přejí vstoupit.

Délka noviciátu se u různých společenství liší, obvykle trvá rok, ale například u jezuitů jde o roky dva.

Podobné koncepce existují i u jiných mnišských řádů, například buddhistických. Pokud novicové žijí či tráví část dne ve speciálním domě či části kláštera, popřípadě pokud se novici zaučují pouze v určitém klášteře, nazývá se dotyčná budova (klášter) též noviciát.

Šablona:Křesťanský pahýl