Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bfidli (diskuse | příspěvky)
úprava
Řádek 34: Řádek 34:
|oficiální web = http://www.ftvs.cuni.cz
|oficiální web = http://www.ftvs.cuni.cz
}}
}}
'''Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy''' (FTVS UK) vzdělává a vychovává odborníky v oblasti sportu, tělesné výchovy, fyzioterapie a managementu sportu. Je to jedna z nejmladších fakult [[Universita Karlova|University Karlovy]]. Byla založena v [[Praha|Praze]] v roce [[1953]] jako Institut tělesné výchovy a sportu a součástí University se stala v roce 1959. Původním sídlem byl [[Tyršův dům]] na [[Malá Strana|Malé Straně]]. Po roce 1989 se fakulta přestěhovala do budovy bývalé [[Vysoká škola politická ústředního výboru Komunistické strany Československa|Vysoké školy politické ÚV KSČ]] (přezdívané "Vokovická Sorbona") ve Vokovicích. Mezi absolventy fakulty jsou mnozí významní sportovci a funkcionáři ([[Luděk Bukač]], [[Marian Jelínek]], [[Martin Doktor]], [[Miroslava Knapková]], [[David Svoboda]], [[Vítězslav Veselý (atlet)|Vítězslav Veselý]], [[Tomáš Verner]] aj.).
'''Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy''' (FTVS UK) vzdělává a vychovává odborníky v oblasti sportu, tělesné výchovy, fyzioterapie a managementu sportu. Je to jedna z nejmladších fakult [[Universita Karlova|University Karlovy]].


== Historie ==
Studium je rozděleno na tříleté [[bakalář]]ské a navazující dvouleté [[magistr|magisterské]].
Byla založena v [[Praha|Praze]] v roce [[1953]] jako '''Institut tělesné výchovy a sportu''' a součástí university se stala v roce 1959. Původním sídlem byl [[Tyršův dům]] na [[Malá Strana|Malé Straně]]. Po roce 1989 se fakulta přestěhovala do budovy bývalé [[Vysoká škola politická ústředního výboru Komunistické strany Československa|Vysoké školy politické ÚV KSČ]] (přezdívané „[[Vokovická Sorbona]]“) ve Vokovicích.


Mezi absolventy fakulty jsou mnozí významní sportovci a funkcionáři ([[Luděk Bukač]], [[Marian Jelínek]], [[Martin Doktor]], [[Miroslava Knapková]], [[David Svoboda]], [[Vítězslav Veselý (atlet)|Vítězslav Veselý]], [[Tomáš Verner]] aj.).
'''Je zde možno studovat několik oborů''' - tělesná výchova s sport, tělesná výchova a sport se zaměřením na vždělávání, vojenská tělovýchova,managemant tělesné výchovy a sportu, fyzioterapie, ortotik-protetik


V roce 2013 byla fakulta při příležitosti oslav 60. výročí založení pověřena uspořádáním 12. ročníku Českých akademických her.
Součástí budovy školy jsou i vysokoškolské koleje a menza. Dále se v areálu nachází atletický stadion, tenisové kurty, sportovní hala a hřiště na beach volejbal. Je zde také k dispozici jedinečná labratoř na diagnostiku chyb při plavání [[(FLUM)]]. Plavecký [[flum]] je plastová vana s jednou průhlednou stěnou. Na plavce zde působí protiproud. [[FTVS|Fakultě]] také patří [[Trojský slalomový kanál|loděnice v pražské Troji]], kde probíhá výuka kanoistiky a raftingu a v přilehlé sportovní hale výuka gymnastiky. Pro výuku plavání se využívá již zmíněný [[Tyršův dům]] na [[Malá Strana|Malé Straně]].


== Studium ==
V roce 2013 byla [[FTVS|Fakutla]] při příležitosti oslav 60. výročí založení pověřena uspořádáním '''12. ročníku Českých akademických her'''.
Studium je rozděleno na tříleté [[bakalář]]ské a navazující dvouleté [[magistr|magisterské]]. Je zde možno studovat několik oborů - tělesná výchova a sport, tělesná výchova a sport se zaměřením na vždělávání, vojenská tělovýchova, managemant tělesné výchovy a sportu, fyzioterapie, ortotik-protetik.

Součástí budovy školy jsou i vysokoškolské koleje a menza. Dále se v areálu nachází atletický stadion, tenisové kurty, sportovní hala a hřiště na beach volejbal. Je zde také k dispozici jedinečná labratoř na diagnostiku chyb při plavání ([[FLUM]]), což je plastová vana s jednou průhlednou stěnou, kde na plavce zde působí protiproud. Fakultě také patří [[Trojský slalomový kanál|loděnice v pražské Troji]], kde probíhá výuka kanoistiky a raftingu a v přilehlé sportovní hale výuka gymnastiky. Pro výuku plavání se využívá již zmíněný [[Tyršův dům]] na [[Malá Strana|Malé Straně]].


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 24. 8. 2013, 13:04

Šablona:Infobox Fakulta vysoké školy Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (FTVS UK) vzdělává a vychovává odborníky v oblasti sportu, tělesné výchovy, fyzioterapie a managementu sportu. Je to jedna z nejmladších fakult University Karlovy.

Historie

Byla založena v Praze v roce 1953 jako Institut tělesné výchovy a sportu a součástí university se stala v roce 1959. Původním sídlem byl Tyršův dům na Malé Straně. Po roce 1989 se fakulta přestěhovala do budovy bývalé Vysoké školy politické ÚV KSČ (přezdívané „Vokovická Sorbona“) ve Vokovicích.

Mezi absolventy fakulty jsou mnozí významní sportovci a funkcionáři (Luděk Bukač, Marian Jelínek, Martin Doktor, Miroslava Knapková, David Svoboda, Vítězslav Veselý, Tomáš Verner aj.).

V roce 2013 byla fakulta při příležitosti oslav 60. výročí založení pověřena uspořádáním 12. ročníku Českých akademických her.

Studium

Studium je rozděleno na tříleté bakalářské a navazující dvouleté magisterské. Je zde možno studovat několik oborů - tělesná výchova a sport, tělesná výchova a sport se zaměřením na vždělávání, vojenská tělovýchova, managemant tělesné výchovy a sportu, fyzioterapie, ortotik-protetik.

Součástí budovy školy jsou i vysokoškolské koleje a menza. Dále se v areálu nachází atletický stadion, tenisové kurty, sportovní hala a hřiště na beach volejbal. Je zde také k dispozici jedinečná labratoř na diagnostiku chyb při plavání (FLUM), což je plastová vana s jednou průhlednou stěnou, kde na plavce zde působí protiproud. Fakultě také patří loděnice v pražské Troji, kde probíhá výuka kanoistiky a raftingu a v přilehlé sportovní hale výuka gymnastiky. Pro výuku plavání se využívá již zmíněný Tyršův dům na Malé Straně.