Strachotice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
rv vandala
m kategorie
Řádek 66: Řádek 66:
[[Kategorie:Svazek obcí Dyje]]
[[Kategorie:Svazek obcí Dyje]]
[[Kategorie:Svazek znojemských vinařských obcí Daníž]]
[[Kategorie:Svazek znojemských vinařských obcí Daníž]]
[[Kategorie:Znojemská vinařská podoblast]]

Verze z 21. 8. 2013, 22:20

Šablona:Infobox české obce a města

Obec Strachotice se nachází v okrese Znojmo, kraj Jihomoravský, při Dyjsko-mlýnském náhonu zhruba 11,5 km jihovýchodně od Znojma. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 1005 obyvatel.

Historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1190.

Obec Strachotice se původně jmenovala Rausenbruck, což se dá volně přeložit jako vnější most. Byla velice významnou obcí, o čemž svědčí to, že se zde konaly dva trhy týdně stejně tak jako ve Znojmě[zdroj⁠?]. V obci byl velmi důležitý most přes bažiny. Osadníci z Rausenbrucku založili v okolí řadu obcí, z nichž nejvýznamnější byla obec Ječmeniště, která byla zbořena během komunistické éry, neboť se nacházela v blízkosti státní hranice.[zdroj⁠?] Na jejím místě vyrostla kasárna pohraniční vojenské roty z níž je dnes jelení farma. Fragmenty bývalé obce je však možno vidět dodnes.

Obec byla po druhé světové válce a po odsunu Němců dosídlena a tak byly zpřetrhány bývalé vazby. V obci i nadále působí několik zemědělců, kteří povětšinou hospodaří na pronajatých pozemcích a nebo pozemcích získaných v restitucích po roce 1989. V obci se příliš nedaří rozvíjet podnikání. Na počet obyvatel je tu však poměrně mnoho hospod, kadeřník a dva obchody s potravinami.

Pamětihodnosti

Části obce

Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Strachotice na Wikimedia Commons