Nový Šaldorf-Sedlešovice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
znak, vlajka
m kategorie
Řádek 83: Řádek 83:
[[Kategorie:Svazek obcí Znojemsko]]
[[Kategorie:Svazek obcí Znojemsko]]
[[Kategorie:Svazek znojemských vinařských obcí Daníž]]
[[Kategorie:Svazek znojemských vinařských obcí Daníž]]
[[Kategorie:Znojemská vinařská podoblast]]

Verze z 21. 8. 2013, 22:13

Šablona:Infobox české obce a města Obec Nový Šaldorf-Sedlešovice se nachází v okrese Znojmo, kraj Jihomoravský. Ke dni 1. 1. 2008 zde žilo 1 123 obyvatel.

Části obce

Historie

Obec Nový Šaldorf-Sedlešovice patří k jednomu z nejstarších osídlení v blízkosti královského města Znojma. Historici ho datují už do 11. století. První písemné zmínky o obci Nový Šaldorf pochází sice z roku 1634, o obci Sedlešovice však již z roku 1190.[1] Středověkou historii obce připomíná pozdně gotický sloup z počátku 16. století. Místní ho nechali postavit na paměť rozsáhlých záplav v obcí. Kromě rodinné zástavby jsou pro ni charakteristické i vinné sklepy s lisovnami v části obce zvané Modré sklepy.[2]

Sedlešovice se staly součástí Nového Šaldorfu v roce 1961, ale obě spojené obce pak v letech 1976–1991 tvořily část města Znojma. Poté se od něj oddělily a zůstaly jako jedna samostatná obec.[3]

Pamětihodnosti

  • Poklona v Sedlešovicích
  • Boží muka v Sedlešovicích
  • Kaplička v Novém Šaldrofě
  • Kaplička v Sedlešovicích
  • Pozdně gotický sloup v Sedlešovicích
  • 2 sloupy se jmény padlých vojáků v první světové válce

Vinařství

Zdejší vinné sklepy jsou hloubeny v pískovci prostoupeném vrstvami s obsahem jílu modrošedé barvy. Lokalita s „modrými“ sklepy zabírá plochu 9 hektarů a vešlo se na ni více než 180 vinných sklepů s pohnutou historií. V roce 1945 došlo k odsunu v podstatě všech původních německých obyvatel. Osídlenci, kteří přišli z nevinařských oblastí (především z Valašska), i při nejlepší vůli jen těžko navazovali na zhroucenou několikasetletou vinařskou tradici. Teprve po roce 1989 se začíná místní vinařství probouzet z prožitého marasmu.[4] Lidé tak mohou nyní navštěvovat pravidelné ochutnávky v otevřených rodinných sklepech.

Reference

  1. Historický lexikon obcí České republiky 1869–2005. I. díl [online]. Praha: Český statistický úřad, 2006. S. 646. Dostupné online. 
  2. Historie obce, oficiální web obce
  3. Historický lexikon obcí České republiky 1869–2005. II. díl [online]. Praha: Český statistický úřad, 2006. Dostupné online. 
  4. O místním vinařství, Web sdružení Modré sklepy.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Nový Šaldorf-Sedlešovice na Wikimedia Commons