Fosfodiesterová vazba: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Faskal (diskuse | příspěvky)
zamodření RNA, přilepil jsem tady i cukr-fosfátovou kostru, pokud se o to nezajímáte do hloubky, tak jenom vzácně se s fosfodiesterovou vazbou setkáte v jiném významu
(Žádný rozdíl)

Verze z 14. 8. 2013, 14:37

Fosfodiesterová vazba propojující nukleotidy thymin (T) s adeninem (A), a následně s dalším adeninem skrze fosfátové skupiny(PO43-).

Fosfodiesterová vazba je kovalentní propojení, ve kterém dvě hydroxilové skupiny tvoří esterové vazby na jednu fosfátovou skupinu. Fosfodiestorová vazba je známá především v nukleových kyselinách, ale vyskytuje se například i v cyklických nukleotidech nebo v glycerolfosfolipidech.
Cukr-fosfátová kostra v DNA a RNA vzniká propojením 5' uhlíku na jednom cukerném zbytku s 3' uhlíkem následujícího fosfodiesterovou vazbou. Takto vazba tak určuje direkcionalitu nukleové kyseliny.

Vznik fosfodiesterových vazeb zajišťují DNA a RNA polymerázy, ale také další enzymy, například ligázy nebo nukleotidyltransferázy, případně cyklázy v případě cyklických nukleotidů.

Rozpad fosfodiesterových vazeb v nukleových kyselinách zajišťují DNázy a RNázy, fosfodiesterázy (ukončení signalizace cyklických nukleotidů působících jako druzí poslové), fosfolipázy C a D (vytváří druhé posly štěpením fosfatidylinositol-4,5-bisfosfátu).