Seznam planet ve světě Star Wars: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 10 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q2294199)
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám es:Duro (Star Wars)
značka: lokální interwiki
Řádek 180: Řádek 180:
[[Kategorie:Star Wars]]
[[Kategorie:Star Wars]]
[[Kategorie:Seznamy fiktivních planet|Star Wars]]
[[Kategorie:Seznamy fiktivních planet|Star Wars]]

[[es:Duro (Star Wars)]]

Verze z 8. 8. 2013, 14:55

Mapa Star Wars galaxie

Seznam planet ve světě Star Wars obsahuje planety z fiktivního vesmíru Star Wars. Seznam není úplný a nejsou v něm zahrnuty všechny planety. Na obrázku vpravo je mapa s přibližným rozložením planet po galaxii.

Planety, ukázané nebo zmíněné ve filmech

Další planety

A

Název planety Soustava Sektor Region Vzdálenost od jádra Objevena Rasa
Popis planety Počet obyvatel
Aar Soustava Aar Nijunejský Sektor Vnější pás - 1000 - 25 BBY Aar'aa
Jedná se o nově objevenou planetu na Vnějším pásu galaxie, kterou ovládli Huttové.
neznámý
Aargau Soustava Zug - Centrální světy <10 000 svět. let 20 - 17 000 BBY Lidé (84%), Muuni
Planeta se nachází poblíž galaktické metropole Coruscantu na hyperprostorové cestě Corellijský tah. Planetě vládne mocný bankovní klan Aargau. Tento svět je považován za ekonomickou velmoc a mnoho planetárních vlád vede své účty právě na Aargau. Mocný bankovní klan si vynucuje právo na základě tří statutů aargauských, které trestají smrtí každého, kdo poruší tato pravidla: pašování vzácných minerálů z planety, zákaz vlastnictví zbraně (i pro cizince), a rozkrádání majetku banky Aargau nebo její dehonestace. Mocná aargauská bezpečnost monitorovala veškerý zahraniční obchod a cestování na planetu. Během klonových válek i válce proti Impériu byla planeta neutrální.
4,8 miliard
Aargonar Soustava Aargonar Perkellský sektor Střední pás - 5 - 4000 BBY Draci Gouka, Sarlacci
Pouštní planeta Aargonar se dost podobala Tatooinu. Po svém objevení byla součástí Revanova sithského impéria a později se přiklonila k sithskému Bratrstvu temnoty. V roce 0 BBY se Rebelové pokusili planetu a její měsíc Aargonar 3 neúspěšně ovládnout. Planeta je považována za jednu z možných domovin masožravých obřích rostlin Sarlacců.
neznámý
Aaris III Soustava Aaris Katholský sektor Vnější pás - před 3 633 BBY Aarisové
Civilizace ještěřích lidí na tropické planetě Aaris bývala vyspělá, avšak občanská válka, kterou odstartovalo přistání artefaktu "Plaketa vítězství", kterou byli všichni jedinci doslova posedlí, ji zničila. I když Aarisové přežili, stala se z nich primitivní rasa, jež obývala rozvaliny kdysi slavných měst. Planetu nakonec zabralo Impérium.
neznámý
Abbaji Soustava Abbaji Sparský sektor Vnější pás - - žádná
Jedná se o pustou planetu porostlou džunglí, známou pro výskyt vzácných firethornských stromů.
neobydlená
Ab'Bshingh Soustava Ab'Bshingh Sujimiský sektor Vnější pás - 1000 BBY Farang, Waroot
Po většinu své psané historie se planeta stranila všech galaktických událostí. Avšak po pádu Galaktického impéria se dostala pod vliv jejího zbytku pod velením Velkoadmirála Thrawna.
neznámý
Abhean Soustava Abhean Maldroodský sektor Střední pás - 25 - 24 000 BBY různé
Planeta se nachází na strategickém místě u hyperprostorové perlemianské obchodní trasy. Planeta byla dobyta Výsostnou unií Tionu a Desevra v dobách Tionské války s Republikou. Během Jedijské občanské války byla planeta obsazena Sithským impériem a během Klonových válek separatisty. Republika zde mívala své loděnice.
neznámý
Abo Dreth Abo Drethský systém Korporátní sektor Vnější pás, Tingelské spirální rameno >50 000 svět. let 3 000 - 25 BBY Lidé
Jedná se o velkou planetu s hustou dusíkatou atmosférou a minimem kyslíku. Lidé a jiné rasy dýchající kyslík proto musí mít po ruce kyslíkovou nádrž, avšak nepotřebují ještě skafandr. Na povrchu se nachází velké množství jezer a řek se stříbrnou vodou. Obyvatelstvo planety bylo po značnou část historie přehlíženo, dokud se otevřeně nepřidalo k rebelům proti Impériu.
neznámý
Abraxas Soustava Abraxas Yushanský sektor Střední pás, západní teritorium - 3 000 BBY Lidé
Planetu měly pod kontrolou převážně těžařské společnosti, jež vyvážely surový materiál. Během Nových sithských válek byla planeta v Sithském impériu a po pádu Bratrstva temnoty se přidala k Republice. Zůstala ji loajální jak během Klonových válek, tak i v době Impéria. V té době však byly doly už zavřené a planeta se vylidnila.
blíží se nule
Abraxin Soustava Abraxin Jednotný tionský sektor Vnější pás, tionská hvězdokupa - 25 200 BBY Lidé
Bažinatá planeta byla ještě před vznikem Republiky součástí Ximovy říše, ale po jejím pádu se přidala k Republice. V roce 3 959 BBY ji ovládl Revan a jeho sithské impérium. Po jeho pádu byla planeta nezávislá a přidala se později k Bratrstvu temnoty. Když to padlo, Abraxin se přidal opět k Republice. V době Klonových válek se od ní opět oddělil a přidal se k separatistům.
neznámý
Abregado-rae Soustava Abregado Hranice Centrální světy, jih - 10 000 BBY Gadosové (60 %), Lidé (36 %), ostatní
Přestože patří mezi světy z jádra galaxie a vedou kolem ní dvě významné hyperprostorové cesty včetně okruhu Shapani, je tato planeta zaostalá, přehlížená a často srovnávána se světy na Vnějším pásu. Během Jedijské občanské války se přidala k Revanovi, avšak po nástupu Malaka se vrátila do Republiky.
40 milionů
Abridon Soustava Abridon Koradinský sektor Vnější pás - - Lidé
Lidská kolonie na planetě, jež má několik měsíců, s krásnou přírodou tvořenou travnatými pláněmi, horami a horskými údolími, je známá pro svůj průmysl ve stavbě vesmírných lodí.
neznámý
Acherin Soustava The Red Twin - Divoký vesmír >50 000 svět. let 1000 BBY Lidé
Vulkanická planeta, nicméně stále přívětivá pro život. Lidská civilizace se zde vyvinula nezávisle na zbytku galaxie, než ji kolem roku 1000 BBY objevili republikoví prospektoři. I přes surovinovou bohatost je tato planeta spíše přehlížena a chudá. V době Klonových válek byla na straně separatistů.
<1 milion
Achillea Soustava Achillea Tapanijský Sektor Kolonie-jih, cadriaanská provincie - 11 708 - 7 348 BBY Lidé, Herglici
Subtropická planeta, která patří do majetku mocného rodu Cadriaanů, se nachází v hyperprostorové smyčce Okruh Shapani. Po svém objevení se připojila k Republice. Planetu charakterizují teplá mělká moře a tři malé kontinenty, kde je soustředěno veškeré obyvatelstvo. Významný je zde nábytkářský průmysl, žádaný po celé galaxii.
neznámý
Adari Soustava Adari Adarijský Sektor Vnitřní pás - 25 000 BBY Adariani
Hornatá a zalesněná planeta s chladným podnebím. Občas je tektonicky činná. Tato planeta je významným zdrojem nerostných surovin a sídlem mnoha zpracovatelských podniků. Obyvatelstvo se snaží být stranou galaktických konfliktů, takže se ani neúčastnilo Klonových válek nebo Rebélie. Přesto poskytla planeta útočiště hledaným Jediům při jejich čistce a posloužila krátce jako úkryt Rebelům, protože je soustava relativně blízko Dantooinu.
1 miliarda
Adarlon Soustava Adarlon Minoský Sektor Vnější pás - 5 000 BBY Lidé
Dlouho přehlížená, ale překrásná planeta, kolem níž vede Rimmská obchodní trasa, je takové galaktické Las Vegas, které vzniklo až teprve v roce 250 BBY. Planeta je oblíbené místo na trávení dovolené. Proto se místní nezajímali nikdy o politiku a zůstali stranou Klonových válek i války Rebelů proti Impériu. Díky zájmu obyvatel o potěšení byl právě na této planetě zdokonalen holografický přístroj, aby byl použitelný v zábavním průmyslu.
20 milionů
Adim Soustava Adim Adarijský Sektor Vnitřní pás - 25 000 BBY Lidé
Průmyslová planeta s velkým množstvím nerostného bohatství byla objevena jako jedna z prvních, když byla mapována Parlemiánská obchodní trasa krátce po vzniku Republiky. Obyvatelstvo se nezajímalo o politiku a v Klonových válkách zůstalo v Republice. V době Impéria byla planeta neutrální, ale byla obsazena piráty, kteří ji vydrancovali a vyvražďovali místní obyvatelstvo.
1 miliarda
Adin Soustava Adin Sektor Expanzní Region - 8-7 000 BBY Lidé, neznámá adinská rasa
Planeta se nachází na kraji corsinského tahu, který je přičleněný k Hydianské cestě, což ji činí bohatou. Na planetě vládl mohutný a všehoschopný byrokratický aparát, kterému ostatní světy vůbec nedůvěřovaly, v centru Galaxie obzvlášť. Přesto byl svět vždy Republice loajální, v jedijské občanské válce, při Klonových válkách i při válkách s Yuuzhan Vongy.
500 milionů až 10 miliard
Adner Soustava Adner Trailing Sektor Expanzní Region - 8-7 000 BBY Adneremové
Tato planeta vybudovala svou ekonomiku na cestovním ruchu a hazardu. V době Klonových válek se však planeta, která vděčila Republice za mnohé, i za své bohatsví a vliv, připojila k Separatistům hraběte Dookua.
1 - 10 miliard
název Soustava Sektor Region Vzdálenost Objevena Rasa
Popis
Počet