Citlivost: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Verze 10296428 uživatele 213.155.231.51 (diskuse) zrušena
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Přebírání commonscat z Wikidat dle výpisů od Dannyho B. a Byriala
Řádek 46: Řádek 46:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
{{Commonscat}}
Články ze serveru Paladix
Články ze serveru Paladix
* [http://www.paladix.cz/clanky/tabulky-udaju-citlivosti-fotografickych-materialu-dle-ruznych-norem-a-jejich-porovnani.html Tabulky údajů citlivosti fotografických materiálů dle různých norem a jejich porovnání]
* [http://www.paladix.cz/clanky/tabulky-udaju-citlivosti-fotografickych-materialu-dle-ruznych-norem-a-jejich-porovnani.html Tabulky údajů citlivosti fotografických materiálů dle různých norem a jejich porovnání]

Verze z 31. 7. 2013, 19:49

Citlivost ve fotografické technice je jeden ze tří základních parametrů určující expozici výsledného snímku. Zbylé dva jsou clona a expoziční čas.

Jednotky

Citlivost je v dnešní době nejčastěji udávaná dle normy ISO 5800 (ČSN 66 6625). Ta vychází z jednotek ASA. V digitálních fotoaparátech je parametr jednoduše nazýván ISO. Citlivost ISO se pohybuje obvykle v rozmezí od 12 do 3200 (u řady fotoaparátů je ale udávána i vyšší), obvyklé hodnoty jsou 100, 200 a 400.

Ve starší literatuře se lze setkat také s dalšími jednotkami, obvykle pojmenovanými podle tvůrce nebo organizace, kteří je stanovili. Jsou to:

  • °DIN (Deutsches Institut für Normung)
  • °Sch. (Scheinerova stupnice - evropská a americká varianta)
  • BS (British Standards Institution)
  • B.S.I. (British Scheiner Exposure Index)
  • GOST (gosudarstvěnnyj standart, státní standard - Rusky ГОСТ, государственный стандарт)
  • ASA (American Standards Association)
  • Weston Film Speed Ratings
  • GE (General Electric)
  • H.&D. (Hurter & Driffeld Speed Numbers - evropská a americká varianta)
  • °ČSN (Československá státní norma)

Ty jednotky, které jsou ve výše uvedeném seznamu označeny jako stupně (°), jsou logaritmické. U všech těchto logaritmických stupnic odpovídá zvýšení o 3 stupně dvojnásobné citlivosti.

Přesný přepočet citlivosti konkrétního materiálu mezi stupnicemi není úplně možný, protože některé z nich zohledňují i strmost materiálu (která u klasických materiálů nemusí být lineární) a použité vyvolávací chemikálie. Někteří výrobci navíc mírně korigovali své údaje (aby kompenzovali vliv rozdílných definic stupnic).

Přibližný přepočet (může se lišit podle zdrojů o 1/3-2/3 EV):

ISO °DIN °Sch. (evr.) Sch. (am.) B.S.I. GOST ASA Weston GE H&D (evr.) H&D (am.) °ČSN
100 21° 31° 25° 30° 125 80 65 100 5000 2000 21°

Vliv citlivosti

Ukázky šumu fotografie digitálního fotoaparátu při úrovních citlivosti ISO 100 až ISO 1600. Je vidět, s rostoucím ISO se výrazně zvyšuje i intenzita šumu.

Dvojnásobná citlivost snižuje potřebný expoziční čas na polovinu. Tedy při dvakrát větší citlivosti (filmu, snímače – CCD, CMOS) stačí pro stejnou úroveň expozice pouze polovina dopadajícího světla. Při zdvojnásobení citlivosti beze změny množství dopadajícího světla tedy můžeme:

Při kreativním fotografování je také častá změna citlivosti na menší, kdy se prodlužuje čas potřebný k expozici (zvýraznění pohybu ve fotografované scéně) nebo je možné snížit clonové číslo (třeba až na hranici, která je dána světelností objektivu – popředí je více odděleno od pozadí snížením ostrosti pozadí fotografované scény).

Zrno a šum

Citlivost filmu má v praxi vliv na kvalitu fotografie – způsobuje větší šum a zrno:

  • u klasického záznamu je výrazné zrno přirozeným projevem citlivějších filmů
  • u digitálního záznamu se projevuje pouze („elektronický“) šum – hraje zde roli hlavně kvalita a velikost čipu

Na rozdíl od zrna klasického filmu (který v některých případech může být použit záměrně) je šum v digitálním záznamu extrémně degradujícím faktorem. Kazí kvalitu fotografie, snižuje její ostrost, pohlcuje detaily a zakrývá (ničí) jinak ostré barevné přechody. Lze jej eliminovat pouze na úkor detailů fotografie (např. prokreslení vlasů, vzoru na látce, atd.). Eliminace šumu je čím dále více patrná především u digitálních fotoaparátů s malým čipem, který má velké rozlišení.

Vývoj čipů jde kupředu především v hustotě světlocitlivých buněk. S ohledem na výrobní náklady není často kladen důraz na snižování jejich vlastního elektrického šumu, který má na zkreslení výsledné informace o intenzitě dopadajícího světla největší vliv. Problém je řešen až odšumovacími algoritmy v procesoru fotoaparátu, který fotografii před uložením „vyčistí“. Zanikají tím detaily, snižuje se čitelnost kresby a v nejhorším případě je pak výsledek více podobný malbě než fotografii. Je to levné řešení se snadnou výrobou nových modelů fotoaparátů, ale řešení s velmi nízkým skutečným růstem technické kvality fotografie při rostoucím rozlišení.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu citlivost na Wikimedia Commons Články ze serveru Paladix