Assal: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 31 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q81239)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Přebírání commonscat z Wikidat
Řádek 46: Řádek 46:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
{{Commonscat}}
{{commonscat|Lake Assal}}
* {{en}} [http://www.mr-damon.com/photo_album/djibouti/index.htm Fotografie jezera Assal]
* {{en}} [http://www.mr-damon.com/photo_album/djibouti/index.htm Fotografie jezera Assal]



Verze z 29. 7. 2013, 12:13

Šablona:Infobox jezero

Satelitní snímek jezera Assal
Pobřeží jezera

Assal (francouzsky Lac Assal, arabsky بحيرة لك عسل‎) je sopečné jezero v centrální oblasti země Džibutsko, nacházející se z části na území tzv. Tadjoura Region a Dikhil Region. Jezero leží ve výšce 153 m pod úrovní Rudého moře a je to nejnižší bod na africkém kontinentu. Jezero má maximální délku 10 km a největší šířku do 7 km. Celková plocha činí 54 km², přičemž průměrná hloubka je 7,4 m. Celkový objem vody v jezeře je přibližně 400 mil. .

Geomorfologie

Jezero leží poblíž průlivu Bab-al-Mandab, která spojuje Adenský záliv s Rudým mořem. Vyplňuje Affarskou proláklinu, kde se odštěpuje kontinentální africký zlom - Velká příkopová propadlina. Asi 70 km na východ od jezera se nachází hlavní město Džibutska - Džibuti.

Vodní režim

Zdroje jezera jsou podpovrchové prameny, které jsou živené zálivem Golfe de Tadjoura.

Charakteristika

Kráter jezera Assal

Jedná se o jezero největším objemem slané vody na světě. Slanost se pohybuje v koncentraci 34,8 %, což je více než koncentrace soli v Mrtvém moři a zhruba 10x slanější než mořská voda. V hloubce 20 metrů, byla naměřená dokonce koncentrace 39,8 %. Letní teploty zde dosahují téměř 60° C a spolu s velmi slanou vodou se stává oblast jezera jednou z nejnehostinějších na světě.

Jezero je zbarveno velkou paletou odstínů. Vedle sebe zde najdeme bělostné solné pláně, mělké tůňky s tyrkysovou vodou a na hladině zbarvené minerály, od světle fialové přes zelenou či hnědou, leží vějíře soli. Většina vody obsažené v jezeře je původem z Rudého moře, odkud prosakuje puklinami a trhlinami.

Historie

Poprvé ho Evropané navštívili až počátkem 20. století, ale až po dalších 50 letech tento přírodní jev plně pochopili. Průzkum poskytl vědcům důkazy o pohybu velkých zemských ker - litosférických desek. Zde v místě, kde leží jezero, došlo kdysi k rozdělení kontinentu a následnému oddálení zlomových krajů. Rozšiřující se proláklina se začala plnit vodou. Jezero vykrystalizovalo před 1 - 4 mil. lety.

Využití

Jezero je obklopeno solnou pánví (ve směru západ-severozápad), kde se těží sůl a přepravuje se karavanami do Etiopie.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Assal na Wikimedia Commons