Planeta bouří: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 5 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q1895210)
m odebrána Kategorie:Ruské filmy; přidána Kategorie:Ruské sci-fi filmy za použití HotCat
Řádek 22: Řádek 22:
{{Portály|Film}}
{{Portály|Film}}


[[Kategorie:Ruské filmy]]
[[Kategorie:Ruské sci-fi filmy]]
[[Kategorie:Filmy roku 1962]]
[[Kategorie:Filmy roku 1962]]

Verze z 19. 7. 2013, 22:43

Planeta bouří je sovětský dobrodružný sci-fi film z roku 1962 podle povídky Alexandra Kazanceva. Režíroval jej Pavel Klušancev, který s Kazancevem sepsal i scénář.

Film získal popularitu nejen v Sovětském svazu, ale i v některých západních zemích, v USA byl nově sestříhán a promítán pod změněným názvem. Z dnešního hlediska působí film naivně, ale v době svého vzniku představoval vrchol tehdejší sovětské trikové tvorby a měl velký vliv na další vývoj sci-fi v SSSR.

Děj

K Venuši se blíží první pozemská výprava, složená tří třímístných kosmických lodí se sovětsko-americkou posádkou. Před dosažením Venuše je jedna z lodí zničena meteoritem. Zbytek výpravy se rozhodne improvizovat. Z jedné lodí se kapitán spolu s americkým vědcem a jeho robotem vydají v sondě hledat místo k přistání. V lodi nechávají jedinou ženskou členku výpravy. Místo přistání naleznou, ale sami ztroskotají. Druhá loď přistává na vyhlédnutém místě a její posádka se ve vznášedle vydává na záchrannou výpravu. Během cesty bojuje s místním životem - masožravou rostlinou, ptakoještěrem, spatří dinosaura.

První skupina mezitím podstoupí boj s místními ještěry a za pomoci robota se vydává naproti záchranné výpravě. Po cestě bojují s nástrahami přírody a propukající nemocí. Na poslední chvíli jsou zachránění druhou výpravou z lávového proudu. Mezitím na oběžné dráze kosmonautka Máša nemá spojení s expedicí a bojuje s pokušením vydat se jí na pomoc. Tím by ale zmařila možnost návratu na Zem. Nakonec se rozhodne zůstat a tak být výpravě prospěšnější. Těsně před startem objeví výprava důkaz, že na planetě existují bytosti podobné lidem.

Hrají