Souprava metra Ečs: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Porthos (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Háje (stanice metra)
SinBot (diskuse | příspěvky)
m oprava odkazu na rozcestnik nebo redirect, RVHPRada vzájemné hospodářské pomoci
Řádek 42: Řádek 42:
{{Lokomotiva patička|[[Seznam souprav metra]]}}
{{Lokomotiva patička|[[Seznam souprav metra]]}}


'''Ečs''' je typ [[Sovětský svaz|sovětských]] vozů metra vyráběných v [[Mytiščinský strojírenský závod|Mytiščinském strojírenském závodě]] (Мытищинский машиностроительный завод) u [[Moskva|Moskvy]]. Jde o modifikaci typu E, určenou pro [[Metro v Praze|pražské metro]]. Podobné modifikace byly vyráběné v 70. letech i pro [[metro|podzemní dráhy]] ostatních socialistických států sdružených v [[RVHP]]. V Praze byly tyto vozy v provozu v letech [[1974]] – [[1997]].
'''Ečs''' je typ [[Sovětský svaz|sovětských]] vozů metra vyráběných v [[Mytiščinský strojírenský závod|Mytiščinském strojírenském závodě]] (Мытищинский машиностроительный завод) u [[Moskva|Moskvy]]. Jde o modifikaci typu E, určenou pro [[Metro v Praze|pražské metro]]. Podobné modifikace byly vyráběné v 70. letech i pro [[metro|podzemní dráhy]] ostatních socialistických států sdružených v [[Rada vzájemné hospodářské pomoci|RVHP]]. V Praze byly tyto vozy v provozu v letech [[1974]] – [[1997]].


== Popis ==
== Popis ==

Verze z 21. 12. 2006, 00:34

Šablona:Lokomotiva hlavička Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva patička

Ečs je typ sovětských vozů metra vyráběných v Mytiščinském strojírenském závodě (Мытищинский машиностроительный завод) u Moskvy. Jde o modifikaci typu E, určenou pro pražské metro. Podobné modifikace byly vyráběné v 70. letech i pro podzemní dráhy ostatních socialistických států sdružených v RVHP. V Praze byly tyto vozy v provozu v letech 19741997.

Popis

Ečs byl vyvinut jako nový typ souprav pro pražské metro a byl odvozený z typů Ež (pro Moskvu) a Ev (pro Budapešť). Má čtvery dveře po každé straně vozu, vozová skříň je složená z rámu svařeného z ocelových profilů, ke kterým byly připevněny stropnice pokryté ocelovým plechem a přivařeny vnější boční stěny. Stěny a strop prostoru pro cestující byly pokryty hliníkovými plechy. Vůz byl také kromě provozní elektrodynamické brzdy vybaven brzdou pneumatickou a ruční a měl samočinné spřáhlo. V každém voze byla kabina řidiče – neexistovaly tak vložené vozy.

Vozy Ečs v Praze

Vůz metra Ečs ve stanici Kačerov na trase pražského metra C.

Po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 bylo rozhodnuto o koupi těchto vozů místo českých prototypů R1 (nikoliv však v souvislosti se začínající normalizací). V roce 1973 tak byly do kačerovského, tehdy rozestavěného depa dopraveny první vozy s evidenčními čísly 1001 – 1050; v letech 1975 a 1976 pak přišlo dalších 35 vozů (poslední byl a dnes ještě zachovaný je vůz 1085).

S jejich nasazením na trasu A se nepočítalo, jednak kvůli tomu, že nesplňovaly československou normu pro osvětlení, jednak kvůli náročnému profilu nové trati (mezi stanicemi Hradčanská a Malostranská bylo prudké klesání). Vozy Ečs byly koncepčně zastaralé již v době své výroby, provozně začaly zastarávat někdy kolem roku 1990. Během dalších sedmi let tak byly postupně vyřazovány.

Dnešní výskyt

Dnes se dá s jedním tímto vozem setkat v muzeu MHD ve Střešovicích. Vozy s evidenčními čísly 1083, 1084 a 1085 vlastní ale stále Dopravní podnik, a to jako historickou soupravu. Ta je v provozu při výjimečných příležitostech, jako jsou např. různá výročí. Nasazena bývá většinou na linku C (úseky I. C, II. C a III. C); na novějších tratích by měla technické potíže při provozu. Na nejnovější část linky C, do Kobylis, by měla rovněž problémy vyjet.

Externí odkazy