Kurátor sbírky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 17 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q674426)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot odstranil interwiki, které je na Wikidatech: de, es, fr, ja
Řádek 10: Řádek 10:
[[Kategorie:Kurátoři umění]]
[[Kategorie:Kurátoři umění]]
[[Kategorie:Umělecké profese]]
[[Kategorie:Umělecké profese]]


[[de:Kurator]]
[[es:Conservador (arte)]]
[[fr:Conservateur du patrimoine]]
[[ja:キュレーター]]

Verze z 13. 5. 2013, 09:34

Kurátor sbírky (kurátor sbírkového fondu, kustod sbírky) je odborník, který se stará o sbírku např. knihovny, galerie, muzea či archivu. Mezi jeho povinnosti patří rozhodování o pořízení nových děl, výzkum související s objekty sbírky, interpretace shromážděných děl, tvorba jejich popisů, katalogů apod.

V menších institucích to může být právě kurátor, kdo nese výhradní odpovědnost za akvizici sbírkových předmětů a péči o ně. Kurátor rozhoduje o tom, jaké předměty se pořídí, dohlíží na péči o ně a na jejich dokumentaci, zajišťuje řádné zabalení sbírkových předmětů před jejich převozem, provádí výzkum a sdílí jeho výsledky s veřejností a akademickou obcí prostřednictvím výstav a publikací. Ve velmi malých muzeích, založených dobrovolníky, je často kurátor jediným placeným zaměstnancem.

Ve větších institucích je kurátor především předmětovým specialistou, od něhož se očekává, že bude rozhodovat o akvizici sbírkových předmětů a provádět výzkum. Tyto instituce mohou mít více kurátorů, z nichž je každý přiřazen k určité oblasti sbírek (např. kurátor starověkého umění, kurátor grafiky a kresby atd.) a často podřízených hlavnímu kurátorovi. V těchto organizacích pravděpodobně budou na fyzickou péči o sbírky dohlížet vedoucí muzejních sbírek nebo muzejní konzervátoři a dokumentace a administrativní záležitosti (např. pojištění a půjčky) budou zpracovávány muzejním registrátorem.

Odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Curator na anglické Wikipedii.