Bohumír Šmeral: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Lidé žijící v Třebíči za použití HotCat
m přidána Kategorie:Absolventi Gymnázia Třebíč za použití HotCat
Řádek 78: Řádek 78:
[[Kategorie:Lidé narození v Třebíči]]
[[Kategorie:Lidé narození v Třebíči]]
[[Kategorie:Lidé žijící v Třebíči]]
[[Kategorie:Lidé žijící v Třebíči]]
[[Kategorie:Absolventi Gymnázia Třebíč]]

Verze z 24. 4. 2013, 17:09

Šablona:Infobox Politik Dr. Bohumír Šmeral (25. října 1880, Třebíč8. května 1941, Moskva) byl rakouský a československý politik, novinář, předseda českoslovanské sociální demokracie, zakladatel Komunistické strany Československa a teoretik dělnického hnutí.

Politické aktivity a přesvědčení

Už od svých studentských let se angažoval v sociálně demokratické straně. Od roku 1908 byl redaktorem Práva lidu. Byl přesvědčeným marxistou, jeho vize socialistického státu se zakládala na vytvoření parlamentní demokracie v rakouském soustátí (tzv. austromarxismus). Proto až do konce první světové války byl pro zachování Rakouska-Uherska a proti zřízení českého (československého) státu, za což byl kritizován i ve vlastní straně. V září 1918 se stal členem Socialistické rady (společný projekt sociálních demokratů a „českých“ socialistů). Po založení republiky přestal veřejně vystupovat, odmítl účast v Revolučním národním shromáždění i ve vládě. Na jaře 1920 navštívil sovětské Rusko, kde jednal s V. I. Leninem. Po návratu do vlasti se postavil do čela „marxistické levice“. V květnu 1921 se podílel na založení Komunistické strany Československa, na ustavujícím sjezdu se stal hlavním řečníkem a poté vůdčím představitelem. Nutno poznamenat, že KSČ za působení B. Šmerala ve vedení strany nebyla plně nedemokratickou stranou (bolševizaci započal později K. Gottwald, který patřil mezi hlavní kritiky Bohumíra Šmerala).

V parlamentních volbách v roce 1935 získal senátorské křeslo v Národním shromáždění. V senátu setrval do prosince 1938, kdy jeho mandát zanikl v důsledku rozpuštění KSČ.[1] Od druhé poloviny třicátých let přebýval převážně v zahraničí. V listopadu 1938 odjel do Moskvy, kde 8. května 1941 zemřel. Po druhé světové válce těžila KSČ ze Šmeralovy specifické československé cesty k socialismu, založené na myšlenkách nejen K. Marxe, ale i T. G. Masaryka a dalších.

Dnes je po něm pojmenována jedna z kolejí Univerzity Palackého v Olomouci a několik ulic v českých městech.

Knihy a publikace

  • Kdo jsou a co chtějí sociální demokraté (1906)
  • Materálie k dějinám dělnického hnutí (1906)
  • Pravda o sovětském Rusku (1920)
  • První cesty do země Leninovy (první vydání 1971)
  • Historické práce 1908-1940 (vyd. 1962)
  • Výbor z díla 1902-1921 (vyd. 1981)
  • Výbor z díla 1922-1939 (vyd. 1981)

Související články

Literatura

Odkazy

Reference

  1. jmenný rejstřík [online]. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky [cit. 2011-12-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Bohumír Šmeral na Wikimedia Commons Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Bohumír Šmeral CHYBA: {{Wikizdroje}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „autor“, „dílo“, „kategorie“, „rozcestník“, „edice“.