Nákladní doprava: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 28 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q319224)
Bez shrnutí editace
Řádek 8: Řádek 8:
* Vodní nákladní doprava
* Vodní nákladní doprava
* Letecká nákladní doprava
* Letecká nákladní doprava
== Odkazy ==


=== Železniční nákladní doprava ===
=== Železniční nákladní doprava ===
Řádek 34: Řádek 35:
Eisler, J.: Ekonomika dopravních služeb a podnikání v dopravě. VŠE, Praha, 2004<br />
Eisler, J.: Ekonomika dopravních služeb a podnikání v dopravě. VŠE, Praha, 2004<br />
Eisler, J.: Podniky a podnikání v dopravě. VŠE, Praha, 2000
Eisler, J.: Podniky a podnikání v dopravě. VŠE, Praha, 2000

== Odkazy ==


[[Kategorie:Doprava]]
[[Kategorie:Doprava]]

Verze z 22. 4. 2013, 11:27

Nákladní doprava je souhrn úkonů, jimiž se uskutečňuje přeprava nákladu. Je to činnost spjatá s cílevědomým přemisťováním hmotných předmětů v nejrůznějších objemových, časových a prostorových souvislostech za použití různých dopravních prostředků a technologií. V České republice se doprava rozvíjela v podmínkách centrálně direktivního systému plánování a řízení národního hospodářství a společnosti. Na začátku devadesátých let došlo v důsledku transformace ekonomiky k prudkému poklesu přepravních požadavků v souvislosti s poklesem objemu výroby. Na přepravním trhu však stále existuje převaha nabídky, která je způsobena nedostatečnou restrukturalizací dopravy, zejména přebytečnou kapacitou železnice, a možnostmi jejího využití.

Druhy nákladní dopravy

  • Železniční nákladní doprava
  • Silniční nákladní doprava
  • Vodní nákladní doprava
  • Letecká nákladní doprava

Odkazy

Železniční nákladní doprava

Železniční doprava je nejvhodnější pro přepravu hromadného zboží (uhlí, dřevo, stavebniny, ropa, železná ruda apod.). U zboží, které nemá hromadnou povahu, je vhodná na delší přepravní vzdálenosti. Mez, co to je "delší přepravní vzdálenost", nelze jednoznačně určit, záleží na porovnání nákladů spojených s přemístěním zboží pomocí železniční dopravy a jiného v úvahu přicházejícího druhu dopravy.

Silniční nákladní doprava

V roce 1892 Gottlieb Daimler zvětšil tehdy základní rozměry vozů a zkonstruoval tak první nákladní automobil. Postupně docházelo v následujících letech k zlepšení technologii. Zlepšování konstrukce a modernější motory umožnili stavbu stále větších nákladních vozů. Aby byla zvětšena kapacita přepravovaného nákladu, byly nákladní vozy později upravovány pro tažení přívěsů. Silniční doprava je často oproti dopravě železniční konkurenčně pružnější. Je to tím, že technologie jejího provozu je jednodušší a také díky relačnímu charakteru jeho provozu (přeprava z místa A do místa B). Přeprava po silnici se odehrává na silniční síti a ta je přístupná tisícům silničních dopravců.

V silniční nákladní dopravě se obvykle člení dopravní prostředky podle přepravy na přepravu:

  • valníkovými,
  • sklápěčovými,
  • speciálními automobily

a dále na přepravu:

  • návěsy
  • přívěsy

Vodní nákladní doprava

Různé podmínky jsou ve vnitrozemské a v námořní dopravě. Říční doprava je omezena dopravními cestami (splavnými říčními toky). Přeprava po vodě má tedy jiné provozní podmínky. Především jde o množství prostojů, které nemůže dopravní podnik ovlivnit (vysoký či nízký stav vody na řekách apod.).

Letecká nákladní doprava

Letecká nákladní doprava je obvykle rychlý způsob přepravy nákladu. Nákladní letecká přeprava je orientována podle poptávky po přemístění. Zpravidla se jedná o přikládku zboží do linek osobní dopravy nebo jde o samostatné nákladní linky, ať už pravidelné či nepravidelné.


Literatura

Eisler, J.: Ekonomika dopravních služeb a podnikání v dopravě. VŠE, Praha, 2004
Eisler, J.: Podniky a podnikání v dopravě. VŠE, Praha, 2000

Odkazy