Lev Kameněv: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Raksagadam (diskuse | příspěvky)
m 2 kategorie
Raksagadam (diskuse | příspěvky)
Řádek 40: Řádek 40:
[[Kategorie:Popravení politici]]
[[Kategorie:Popravení politici]]
[[Kategorie:Oběti komunistického teroru v Sovětském svazu]]
[[Kategorie:Oběti komunistického teroru v Sovětském svazu]]
[[Kategorie:Popraveni zastřelením]]
[[Kategorie:Popravení zastřelením]]

Verze z 16. 4. 2013, 14:32

Lev Kameněv

Lev Borisovič Kameněv (rusky Лев Борисович Каменев), vlastním jménem Leo Rosenfeld (rusky Лeo Розенфельд 18. července 1883 Moskva, Carské Rusko - 25. srpna 1936 Moskva, SSSR) byl přední sovětský politik a spisovatel.

Mládí

Kameněv s Leninem roku 1922

Studoval na technologickém ústavě moskevské univerzity, odkud byl roku 1902 vyloučen pro účast na demonstracích sociální demokratické strany. Po propuštění z vězení odjel do Paříže. Po rozpadu strany se přimkl k bolševikům a vrátiv se do Ruska, účastnil se revoluční práce v Tbilisi, Moskvě a Petrohradě, kde rozvinul agitační propagandu slovem i písmem. Byl proto roku 1908 uvězněn, načež odešel za hranice, kde působil jako obratný publicista strany.

Politika

Soubor:Lenin-Trotsky 1920-05-20 Sverdlov Square (original).jpg
Lenin s Trockým a Kameněvem; fotografie byla později zmanipulována a osoby vyretušovány

Počátkem roku 1914 se vrátil do Petrohradu a vedl revoluční činnost strany v Rusku. V listopadu 1914 zatčen a poslán doživotně na Sibiř. Vrátil se po únorové revoluci roku 1917 a obnovil svou činnost v Petrohradě jako člen ústředního výboru strany, kde ne vždy souhlasil s Leninem.

Po červencovém puči bolševiků byl nakrátko uvězněn. Po listopadové revoluci 1917, proti níž se stavěl, se na čas rozešel se stranou, a posléze se spojil s ostatními socialistickými stranami. Později se stal členem mírové delegace v Brestu a vůdce jednání s Finskem. Též se účastnil jednání o navázání styků s Anglií. Zastával řadu funkcí.

Spolu se Zinověvem bojoval proti opozici Trockého, ale roku 1925 sám do opozice vstoupil. Byl proto koncem roku 1926 zbaven funkcí a poslán do Itálie jako zástupce SSSR. V prosinci 1927 byl vyloučen ze strany a přijat teprve po veřejném doznání omylů. Svěřen mu pak byl úřad předsedy hlavního koncesionářského komisariátu. V roce 1936 byl obviněn z vytvoření teroristické organizace pro zavraždění Josefa Stalina a jiných účastníků vlády, proto byl shledán vinným a popraven v Moskvě 25. srpna 1936.

Stalin zná pouze jednu metodu - vrazit nůž do zad.
— Lev Kameněv

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Lev Borisovič Kameněv na Wikimedia Commons