Obchod: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 80.86.255.130 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je 194.213.41.2
Řádek 4: Řádek 4:
V právu [[Česko|České republiky]] jsou obchody upraveny prostřednictvím [[Kupní smlouva|kupní smlouvy]].
V právu [[Česko|České republiky]] jsou obchody upraveny prostřednictvím [[Kupní smlouva|kupní smlouvy]].


== Historie ==
=
Před objevením a zavedením peněz se využíval [[směnný obchod]], kdy jedna věc byla vyměněna za jinou věc (či určité množství jiné věci). Později se začaly využívat vzácné předměty jako například mušle, až došlo k objevení peněz jako nástroje směny.


== Členění obchodu ==
=
Obchod lze členit např. na vnitrostátní a mezinárodní.

=== Vnitrostátní obchod ===
Vnitrostátním obchodem je chápán obchod, jehož účastníci jsou fyzicky na půdě jednoho [[stát]]u.

=== Mezinárodní obchod ===
{{Podrobně|Zahraniční obchod}}
Mezinárodní obchod je obchod, při kterém jsou jeho účastníci z odlišných států. Jeho předmětem může být nejčastěji [[zboží]], ale také [[Služba|služby]] či práva ([[technologie]], [[licence]], [[autorská práva]]). Hlavní význam mezinárodního obchodu je přirozeně v obohacení obou obchodujících stran, oproti vnitrostátnímu obchodu může být ale také politickým nástrojem (např. [[ropa]]), či prostředkem šíření určité [[Kultura|kultury]] ([[Japonsko|japonská]] [[elektronika]], americké [[film]]y). Nárůst mezinárodního obchodu spolu s [[doprava|dopravou]] zapříčinil v druhé polovině [[20. století|minulého století]] jev, kterému se říká [[globalizace]]; tj. všechny státy spolu obchodují navzájem a tak na sebe působící různé kultury se sjednocují.


== Re-export ==
== Re-export ==
Re-export je [[vývoz]] dovezeného [[zboží]], služeb, licencí, technologií či autorských práv. Důvodem pro re-export bývají většinou politické překážky, kterými jsou například [[embargo|embarga]]. Lze ho také rozdělit:
R
* ''Přímý re-export'': zboží je nakoupeno v první zemi a prodáno do druhé; neprojde územím třetí země.
* ''Nepřímý re-export'': zboží je nakoupeno v první zemi, zastaví se v třetí zemí a odsud je prodáno do druhé, cílové země. Obejde se tím [[embargo]], které první země uvalila na druhou a opačně.


== Obchod s cennými papíry ==
== Obchod s cennými papíry ==

Verze z 15. 4. 2013, 11:45

Možná hledáte: povídku Edgara Allana Poea z roku 1840, viz Obchodník (povídka).

Obchod neboli komerce či prodej je lidská činnost, která spočívá ve směňování zboží nebo služeb za peníze, případně za jiné zboží nebo služby (barterový obchod). Někdy je realizovan prostředníky za účelem dosažení zisku. Prodej většinou probíhá na místech, která jsou k tomu oficiálně určená. V malém měřítku v obchodech, ve velkém např. na burze. Předmět prodeje má určitou cenu, která se určuje dohodou prodávajícího a kupujícího.

V právu České republiky jsou obchody upraveny prostřednictvím kupní smlouvy.

Historie

Před objevením a zavedením peněz se využíval směnný obchod, kdy jedna věc byla vyměněna za jinou věc (či určité množství jiné věci). Později se začaly využívat vzácné předměty jako například mušle, až došlo k objevení peněz jako nástroje směny.

Členění obchodu

Obchod lze členit např. na vnitrostátní a mezinárodní.

Vnitrostátní obchod

Vnitrostátním obchodem je chápán obchod, jehož účastníci jsou fyzicky na půdě jednoho státu.

Mezinárodní obchod

Podrobnější informace naleznete v článku Zahraniční obchod.

Mezinárodní obchod je obchod, při kterém jsou jeho účastníci z odlišných států. Jeho předmětem může být nejčastěji zboží, ale také služby či práva (technologie, licence, autorská práva). Hlavní význam mezinárodního obchodu je přirozeně v obohacení obou obchodujících stran, oproti vnitrostátnímu obchodu může být ale také politickým nástrojem (např. ropa), či prostředkem šíření určité kultury (japonská elektronika, americké filmy). Nárůst mezinárodního obchodu spolu s dopravou zapříčinil v druhé polovině minulého století jev, kterému se říká globalizace; tj. všechny státy spolu obchodují navzájem a tak na sebe působící různé kultury se sjednocují.

Re-export

Re-export je vývoz dovezeného zboží, služeb, licencí, technologií či autorských práv. Důvodem pro re-export bývají většinou politické překážky, kterými jsou například embarga. Lze ho také rozdělit:

  • Přímý re-export: zboží je nakoupeno v první zemi a prodáno do druhé; neprojde územím třetí země.
  • Nepřímý re-export: zboží je nakoupeno v první zemi, zastaví se v třetí zemí a odsud je prodáno do druhé, cílové země. Obejde se tím embargo, které první země uvalila na druhou a opačně.

Obchod s cennými papíry

Ve vyspělých tržních ekonomikách hraje významnou roli, ovlivňující národní i globální ekonomiku, obchod s cennými papíry. Zprostředkování či realizace burzovních obchodů, ale i obchodů na volném trhu je doménou především specializovaných subjektů – obchodníků s cennými papíry, zvaných též brokeři.

Související články

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“. Encyklopedické heslo Obchod v Ottově slovníku naučném ve Wikizdrojích

Šablona:Link FA