Obchod: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 9: Řádek 9:


== Re-export ==
== Re-export ==
R
Re-export je [[vývoz]] dovezeného [[zboží]], služeb, licencí, technologií či autorských práv. Důvodem pro re-export bývají většinou politické překážky, kterými jsou například [[embargo|embarga]]. Lze ho také rozdělit:
* ''Přímý re-export'': zboží je nakoupeno v první zemi a prodáno do druhé; neprojde územím třetí země.
* ''Nepřímý re-export'': zboží je nakoupeno v první zemi, zastaví se v třetí zemí a odsud je prodáno do druhé, cílové země. Obejde se tím [[embargo]], které první země uvalila na druhou a opačně.


== Obchod s cennými papíry ==
== Obchod s cennými papíry ==

Verze z 15. 4. 2013, 12:23

Možná hledáte: povídku Edgara Allana Poea z roku 1840, viz Obchodník (povídka).

Obchod neboli komerce či prodej je lidská činnost, která spočívá ve směňování zboží nebo služeb za peníze, případně za jiné zboží nebo služby (barterový obchod). Někdy je realizovan prostředníky za účelem dosažení zisku. Prodej většinou probíhá na místech, která jsou k tomu oficiálně určená. V malém měřítku v obchodech, ve velkém např. na burze. Předmět prodeje má určitou cenu, která se určuje dohodou prodávajícího a kupujícího.

V právu České republiky jsou obchody upraveny prostřednictvím kupní smlouvy.

=

=

Re-export

R

Obchod s cennými papíry

Ve vyspělých tržních ekonomikách hraje významnou roli, ovlivňující národní i globální ekonomiku, obchod s cennými papíry. Zprostředkování či realizace burzovních obchodů, ale i obchodů na volném trhu je doménou především specializovaných subjektů – obchodníků s cennými papíry, zvaných též brokeři.

Související články

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“. Encyklopedické heslo Obchod v Ottově slovníku naučném ve Wikizdrojích

Šablona:Link FA