Dolj: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 40 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q191065)
m ytpo
Řádek 25: Řádek 25:
== Charakter župy ==
== Charakter župy ==


Území župy, které má rozlohu 7,414 km², je většinou [[nížina|nížinné]], k severu se jen mírně zvedá. Významnou protékající řekou zde je [[Jiu]], která se teče jižním směrem a vlévá se zde do [[Dunaj]]e. Na jihu mu tvoří hranici právě řeka Dunaj - za ním se nachází už [[Bulharsko]], na severu hraničí s župami [[Mehedinţi]], [[Gorj]], [[Vâlcea]], na východě pak s župou [[Olt]]. Žije zde 749 019 obyvatel, většinou [[Rumuni|Rumunů]], menšiny tvoří [[Srbové]], [[Bulhaři]] a [[Romové]]. Hlavním hospodářským cenrem župy je hlavní město [[Craiova]], která je zároveň i důležitým [[železnice|železničním]] uzlem; sbíhají se sem tratě z [[Temešvár]]u, [[Piteşti]] a [[Bukurešť|Bukurešti]]. Hlavní silniční tahy v podstatě kopírují železniční tratě.
Území župy, které má rozlohu 7,414 km², je většinou [[nížina|nížinné]], k severu se jen mírně zvedá. Významnou protékající řekou zde je [[Jiu]], která se teče jižním směrem a vlévá se zde do [[Dunaj]]e. Na jihu mu tvoří hranici právě řeka Dunaj - za ním se nachází už [[Bulharsko]], na severu hraničí s župami [[Mehedinţi]], [[Gorj]], [[Vâlcea]], na východě pak s župou [[Olt]]. Žije zde 749 019 obyvatel, většinou [[Rumuni|Rumunů]], menšiny tvoří [[Srbové]], [[Bulhaři]] a [[Romové]]. Hlavním hospodářským centrem župy je hlavní město [[Craiova]], která je zároveň i důležitým [[železnice|železničním]] uzlem; sbíhají se sem tratě z [[Temešvár]]u, [[Piteşti]] a [[Bukurešť|Bukurešti]]. Hlavní silniční tahy v podstatě kopírují železniční tratě.


== Související odkazy ==
== Související odkazy ==

Verze z 14. 4. 2013, 00:22

Šablona:Infobox region

Dolj je župa (judeţ) v Rumunsku, ve Valašsku. Leží na jihu země, u řeky Dunaje. Jejím hlavním městem je Craiova.

Charakter župy

Území župy, které má rozlohu 7,414 km², je většinou nížinné, k severu se jen mírně zvedá. Významnou protékající řekou zde je Jiu, která se teče jižním směrem a vlévá se zde do Dunaje. Na jihu mu tvoří hranici právě řeka Dunaj - za ním se nachází už Bulharsko, na severu hraničí s župami Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, na východě pak s župou Olt. Žije zde 749 019 obyvatel, většinou Rumunů, menšiny tvoří Srbové, Bulhaři a Romové. Hlavním hospodářským centrem župy je hlavní město Craiova, která je zároveň i důležitým železničním uzlem; sbíhají se sem tratě z Temešváru, Piteşti a Bukurešti. Hlavní silniční tahy v podstatě kopírují železniční tratě.

Související odkazy

Externí odkazy