Methylisokyanát: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Monomery za použití HotCat, - cite patent
m WPCleaner v1.26 - Reference s interpunkcí (Opraveno pomocí WP:WCW) +{{Popsat obrázky}}
Řádek 1: Řádek 1:
{{Popsat obrázky}}
{{Infobox Chemická sloučenina
{{Infobox Chemická sloučenina
|Název=Methyl Isokyanát
|Název=Methyl Isokyanát
Řádek 44: Řádek 45:
[[Image:MMA plus Phosgene diagram.png|none]]
[[Image:MMA plus Phosgene diagram.png|none]]


Methyl isokyanát se získá úpravou MCC pomocí reakce s terciárním aminem, jako je například [[N, N-dimethylanilin]]<ref>US patent 2480088</ref>, nebo s [[pyridin]]em, nebo se oddělí destilací.
Methyl isokyanát se získá úpravou MCC pomocí reakce s terciárním aminem, jako je například [[N, N-dimethylanilin]],<ref>US patent 2480088</ref> nebo s [[pyridin]]em, nebo se oddělí destilací.


[[Image:MCC to MIC & HCl.png|none]]
[[Image:MCC to MIC & HCl.png|none]]

Verze z 10. 4. 2013, 09:09

Šablona:Infobox Chemická sloučenina

Methyl isokyanát Je vysoce toxická organická sloučenina CH3NCO nazývaná také methyl karbylamin nebo MIC. Je meziproduktem při výrobě pesticidů a insekticidů jako např. karbaryl

Výroba

Vyrábí se reakcí monomethylaminu a fosgenu za vysoké teploty v plynné fázi. Vzniká směs methyl isocyanatu a dvou molů chlorovodíku, který reaguje na N-methylcarbamyl chlorid (MCC), který ze směsi kondenzuje. Jeden mol chlorovodíku odchází jako plyn.

Soubor:MMA plus Phosgene diagram.png

Methyl isokyanát se získá úpravou MCC pomocí reakce s terciárním aminem, jako je například N, N-dimethylanilin,[1] nebo s pyridinem, nebo se oddělí destilací.

Také vzniká reakcí N-Methylformamidu C2H5NO a vzduchu meziprodukt methomyl C5H10N2O2S při výrobě karbofuranu.[2]

Zdraví

MIC je prudce jedovatý, dráždivý. Při vdechování, požití a expozici sliznic se oběvuje pordáždění již při nízkém množství (0,4 ppm). Mezi příznaky otravy patří kašel, bolest na hrudi, dušnost, astma, podráždění očí, nosu a krku, svědění a pálení kůže. Vyšší úroveň expozice, (nad 21 ppm) má za následek trvalé (částečné) poškození zraku, plicní edém, rozedmu plic a krvácení, bronchiální pneumonii až s následkem smrti. Ačkoli je methyl isocyanate bez zápachu, většina lidí jeho přítomnost rozpozná především dík vysoce slzotvornému účinku již od 0,2 ppm. Limitní (bezpečné) hodnoty stanovené americkou konferencí veřejných a průmyslových hygieniků jsou 0,02 ppm.[3] Methyl isokyanát je sloučenina zodpovědná za otravu a smrt několika tisíců lidí v Bhópálu [4]

References

  1. US patent 2480088
  2. A safer method for making carbamates. Chemical Week. 1985, s. 136. 
  3. Kimmerle, G.; Eben, A. Zur Toxizität von Methylisocyanat und dessen quantitativer Bestimmung in der Luft. Archiv für Toxikologie. 1964, s. 235–241. 
  4. Union Carbide Corporation "Methyl Isocyanate" Product Information Publication, F-41443, November 1967.

Odkazy