Omaha Beach: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 77.104.240.82 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je JAnDbot
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 26 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q464257)
Řádek 47: Řádek 47:
{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}
{{Link FA|zh}}
{{Link FA|zh}}

[[ar:شاطئ أوماها]]
[[br:Omaha Beach]]
[[ca:Omaha Beach]]
[[da:Omaha Beach]]
[[de:Omaha Beach]]
[[el:Παραλία Ομάχα]]
[[en:Omaha Beach]]
[[es:Playa de Omaha]]
[[fr:Omaha Beach]]
[[he:חוף אומהה]]
[[hr:Omaha, plaža]]
[[hu:Omaha partszakasz]]
[[id:Pantai Omaha]]
[[it:Omaha Beach]]
[[ja:オマハ・ビーチ]]
[[nl:Omaha Beach]]
[[no:Omaha Beach]]
[[pl:Plaża Omaha]]
[[pt:Praia de Omaha]]
[[ro:Plaja Omaha]]
[[ru:Омаха-бич]]
[[sv:Omaha Beach]]
[[ta:ஒமாகா கடற்கரை]]
[[th:หาดโอมาฮ่า]]
[[uk:Плацдарм «Омаха»]]
[[zh:奥马哈海滩]]

Verze z 4. 4. 2013, 17:50

Šablona:Infobox válka

Omaha Beach je kódové označení pro jeden z pěti sektorů, ve kterých proběhlo 6. června 1944 v rámci Operace Overlord během druhé světové války vylodění spojeneckých vojsk do Němci okupované Francie.

Pláž Omaha se nachází v Normandii ve Francii při Lamanšském průlivu. Je 8 km dlouhá a sahá od Sainte-Honorine-des-Pertes na východě po Vierville-sur-Mer na západě na pravém břehu estuáru řeky Douve. Vylodění zde bylo nezbytné, neboť tím došlo k propojení britských sil vyloďujících se na východní Gold Beach s americkými silami, které se vylodily na západní Utah Beach. Dobytí Omaha Beach měla na starosti Armáda Spojených států amerických, jejíž dopravu na místo určení zajistilo Námořnictvo Spojených států amerických podporované Royal Navy.

V Den D zaútočila nezkušená 29. pěchotní divize posílená o devět rot U.S. Army Rangers převedených z Pointe du Hoc na západní polovinu pláže. Ohněm již pokřtěné 1. pěší divizi byla svěřena východní polovina. Bylo naplánováno, že počáteční vlny útoku, které se skládaly z tanků, pěchoty a ženistů, ochromí pobřežní obranu, a umožní tak přistání větším lodím a následujícím vlnám.

Primárním cílem bylo zajistit předmostí o hloubce osmi kilometrů mezi Port-en-Bessin a řekou Vire, spojení s britskými jednotkami vyloděnými na Gold Beach na východě a dosažení oblasti Isigny na západě kvůli spojení s VII. sborem z Utah Beach. Oproti nim stála německá 352. pěchodní divize, z níž značnou část tvořili teenageři doplnění veterány z východní fronty. 352. divize nikdy nepoznala žádný vojenský trénink. Z jejích 12 020 mužů mělo zkušenosti z boje jen 6800. Ti všichni měli ubránit 53 km fronty. Němci byli rozmístěni v opěrných bodech podél pobřeží. Jejich strategie byla založena na zničení nepřátelského útoku ještě na vodní hladině.

Jen velmi málo věcí se nakonec na Omaha Beach událo tak, jak bylo naplánováno. Problémy s navigací způsobily, že většina vyloďovacích člunů své cíle po celý den míjela. Obrana byla neočekávaně silná a způsobila přistávajícím americkým jednotkám těžké ztráty. Ženisté se snažili pod těžkou palbou odklidit překážky, aby se mohli později vojáci protlačit těmi několika málo kanály, které byly vytvořeny. To způsobilo následně problémy a dalším vlnám zpoždění. Malých průniků bylo nakonec dosaženo skupinami přeživších, jejich improvizovanými útoky a vyšplháním na skály mezi nejvíce bráněnými body. Na konci dne byly vybojovány dva izolované opěrné body, které byly následně využity proti slabším obranným postavením ve vnitrozemí. Původních cílů Dne D tak bylo dosaženo ve dnech následujících.

Omaha Beach v moderní kultuře

Vylodění na Omaha Beach tvoří úvodní scénu filmu Zachraňte vojína Ryana. Omaha Beach se vyskytuje i ve válečné PC hře Call of Duty 2, a to v misích „Bitva u Pointe du Hoc“ a „Ústup? Potřebujeme jiným směrem“.

Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Omaha Beach na Wikimedia Commons V tomto článku byl použit překlad textu z článku Omaha Beach na anglické Wikipedii.

Šablona:Link FA Šablona:Link FA