Ždiar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ždiar
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška896 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresPoprad
Ždiar
Ždiar
Ždiar, Slovensko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha27,33 km²
Počet obyvatel1 370 (31.12.2015)
Hustota zalidnění50,1 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaIng. Pavol Bekeš
Vznik1409 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.zdiar.sk
E-mailocu@zdiar.sk
Adresa obecního úřaduŽdiar
Telefonní předvolba+421-52
PSČ059 55
Označení vozidel (do r. 2022)PP
NUTS524131
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ždiar (polsky Zdziar, německy Morgenröthe, maďarsky Zár) je obec na Slovensku v okrese Poprad. V obci bydlí asi 1370 obyvatel. Většina obyvatelstva mluví také goralským nářečím. Délka obce asi 5 km. Obec leží mezi Spišskou Magurou a pohořím Belianské Tatry. Obcí protéká Bílý potok.

Zachovalá lidová architektura v části obce Antošovský vrch (Antoszowski Wiyrch) a Blaščatská dolina (Błaszczacka Dolina), originální kroje charakteristické svou ornamentálnosti využívající motivy rostlin a živočichů z prostředí Belianských Tater a okolí obce Ždiar. Každoročně se v obci konají Goralské folklórní slavnosti, na kterých slovenské i polské taneční soubory prezentují tance, písně a zvyklosti Goralů.

Je turisticky velmi atraktivní pro velmi dobré až výborné podmínky pro letní turistiku - naučná stezka Monkova dolina (Makowo Dolina) - Kopské sedlo (Kopského Siodło, Siodło pod kopat), cykloturistika, camp, odpočinek .

V zimním období turisté z regionu Slovenska a jiných, nejčastěji evropských zemí s oblibou využívají služeb lyžařského střediska Ždiar - Strednica, jakož i jiné soukromé vleky situované v mírných, středních až prudkých svazích s průměrnou délkou cca 300 m.

V současnosti obec nabízí množství ubytovacích kapacit v privátních domech a penzionech, výborné stravovací služby a informace. Obec spolupracuje s městem Spišská Belá, pod které spadá správa území pohoří Belianské Tatry, naučných stezek ve spolupráci se Sdružením turismu obce Ždiar a Belianské jeskyně vzdálené od Ždiaru cca 11 km v osadě Tatranská Kotlina.

Obec nebyla postižena větrnou smrští z 19. listopadu 2004. Jehličnaté a v menším množství i smíšeně lesy jsou proto zachovány po celém pásmu pohoří Spišská Magura i Belianských Tater.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ždiar na slovenské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]