Římský salát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŘímský salát
alternativní popis obrázku chybí
Mladé rostliny římského salátu
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodlocika (Lactuca)
Binomické jméno
Lactuca sativa L. var. longifolia
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římský salát (botanicky Lactuca sativa L. var. longifolia) je rostlina pěstovaná jako listová zelenina k přípravě zeleninových salátů, jedna z variet lociky seté.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sklizené rostliny římského salátu
Římský salát v řezu

Římský salát má sytě zelené, křehké listy podlouhlého úzkého tvaru.

Složení[editovat | editovat zdroj]

Římský salát obsahuje lactucin, který příznivě ovlivňuje trávení, uklidňuje mysl a uvolňuje křeče. Bohatý je na železo, vitaminy B, vitamin C, karoten nebo vlákninu.

Botanika[editovat | editovat zdroj]

Rostlina Lactuca sativa L. var. longifolia náleží k druhu locika setá a je tak příbuzná například s hlávkovým nebo ledovým salátem.

Kulinářství[editovat | editovat zdroj]

Římský salát se používá ve studené kuchyni k přípravě různých salátů. Je například tradiční ingrediencí salátu Caesar. Méně tradičně lze také tento salát osmahnout, dusit, zapékat nebo grilovat a může posloužit jako ingredience také do polévky.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Římský salát má velkou výtěžnost na plochu a nevadí mu husté osázení. Sází se do řádků vzdálených asi 10 cm, na přelomu jara a léta nebo na podzim. Po vzejití se rostlinky rozsazují asi 2,5 cm od sebe. Salát vyžaduje dostatek vláhy a kromě pravidelného zalévání by měl mít půdu schopnou udržet vlhkost. Zalévat by se měl spíše ráno, aby listy co nejrychleji uschly a snížila se možnost nákazy houbami, půdu by měl mít úrodnější. Úroda se sklízí seříznutím rostliny asi 2,5 cm nad zemí, kdy má sklízená část rostliny alespoň 8 cm délku. 3 až 8 týdnů nato vydá ta samá rostlina ještě druhou úrodu. Římský salát odolává lépe chladnému počasí než jiné variety lociky seté.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]