Řád Muhammada Alího

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Muhammada Alího
نيشان محمد علي
Uděluje

Egyptský sultanát a Egyptské království
Typ záslužný řád
Založeno 14. dubna 1915
Zrušeno 18. června 1953
Stát Egyptský sultanát
Egyptské královstvíEgyptské království Egyptské království
Dynastie Dynastie Muhammada Alího
Náboženská příslušnost islám
Způsobilost občané Egyptského království i cizí státní příslušníci; civilisté i vojáci
Uděluje se za vojenské či civilní služby státu
Status zrušen
Zakladatel Hussein Kamel Egyptský
Třídy rytíř velkostuhy s řetězem
rytíř velkohostuhy
Zaniklé třídy rytíř komandér
Ostatní vyznamenání
Vyšší není
Nižší Řád Ismaíla (do 1936)
Řetěz Fuada I. (od 1936)

Řád Muhammada Alího (arabsky نيشان محمد علي‎) byl nejvyšší řád udílený Egyptským královstvím. Založen byl v roce 1915 a zrušen po zániku monarchie v roce 1953. Udílen byl občanům Egyptského království i cizím státním příslušníkům za civilní či vojenské zásluhy o stát.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Řád založil první egyptský sultán Hussein Kamel dne 14. dubna 1915 na počest svého pradědečka Muhammada Alího. Řád byl udílen za civilní či vojenské služby státu a medaile byly udíleny za statečnost. V roce 1919 došlo k reformě, při které byl změněn vzhled insignií. Po zániku monarchie a vzniku republiky byl 18. června 1953 zrušen.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak měl původně tvar šestiúhelníku obklopeného motivem stříbrného akantového listu. Uprostřed byl bíle smaltovaný kulatý medailon nesoucí zlatý nápis v arabštině. Uprostřed něho byl ještě malý kulatý zeleně smaltovaný medailon opět se zlatým nápisem arabským písmem. Insignie tohoto vzhledu byly užívány od založení řádu do roku 1919, kdy byl vzhled pozměněn.

Od roku 1919 měl řádový odznak tvar jemné šesticípé hvězdy s jednotlivými cípy zakončenými rostlinným motivem. Uprostřed byl bíle smaltovaný zlatě zdobený kulatý medailon. Uprostřed medailonu byl menší kulatý zeleně smaltovaný medailonek zdobený bíle smaltovanými arabskými písmeny. Ke stuze byl připojen pomocí přívěsku v podobě kosočtverce, který měl každý ze svých rohů zakončený listovým motivem stejně jako samotný odznak.[1]

Řádový řetěz byl složen z řádového odznaku připojeného k náhrdelníku, který se skládal z bíle smaltovaných dekorací se zeleným nápisem arabským písmem a z dekorací stříbrno-zlatých.[1]

Řádová hvězda měla tvar řádového odznaku položeného na zlatou hvězdu.[1]

Stuha byla tmavě zelená s bílými úzkými pruhy po stranách.[2]

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Řád byl udílen v jedné speciální třídě, dvou řádných třídách a náležely k němu také dvě medaile.[3][1]

  • rytíř velkostuhy s řetězem – Tato třída byla vyhrazena pro zahraniční hlavy států a příslušníky královských rodin. Řádový odznak se nosil kolem krku na řetězu. K této třídě náležela i řádová hvězda.[3]
  • rytíř velkostuhy – Řádový odznak se nosil na široké stuze spadající z ramene na protilehlý bok. K této třídě náležela i řádová hvězda.
  • rytíř komandér – Řádový odznak se nosil na stuze těsně kolem krku.
  • zlatá medaile
  • stříbrná medaile

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ordine di Mohammed Ali na italské Wikipedii.

  1. a b c d WERLICH, Robert. Orders and decorations of all nations : ancient and modern, civil and military. Washington D.C.: Quaker Press, 1965. S. 80. (anglicky) 
  2. BOŃCZA-TOMASZEWSKI, Wiesław. Kodeks orderowy. Przepisy obowiązujące posiadaczy orderów, odznaczeń, medali i odznak.. Varšava: [s.n.], 1939. Dostupné online. S. 319–320. (polsky) 
  3. a b Orders. www.royalark.net [online]. [cit. 2019-10-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]