Řepík lékařský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŘepík lékařský
alternativní popis obrázku chybí
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďrůžovité (Rosaceae)
Rodřepík (Agrimonia)
Binomické jméno
Agrimonia eupatoria
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je druh rostlin patřící do čeledi růžovité (Rosaceae). Celá rostlina je tmavě zelená s četnými měkkými chlupy. Měkkými chloupky pokryté plody rostliny se přichytávají na jakékoliv zvíře nebo osobu, která přichází do styku s rostlinou. Květy mají kořeněnou vůni, připomínající meruňky. Vytrvalá bylina až 100 cm vysoká. Možno pěstovat ve skleníku i na zahradě, vyžaduje slunné stanoviště.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Květ
Plody řepíku lékařského

Roste ve velké části Evropy, v jihovýchodní Asii a Severní Americe, v Mexiku. Řepíku lékařskému se daří jak v podhorských oblastech, tak v nížinách, na okraji lesů a pastvin, ale i v oblastech se středomořským podnebím, zejména v otevřených lokalitách, kde je suché a slunečné stanoviště.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Řepík byl používán k magii a léčení již od dob Plinia staršího. V magii sloužil řepík k ochraně a odvrácení záporných energií, zahánění duchů.[1] V lidovém léčitelství byly řepíkem léčeny střelné rány z muškety a čarodějnictví.

Bylo doporučováno použití řepíku jako lék na mužskou impotenci, vařený v mléce by měl být schopen způsobit, aby muž byl „dostatečně mužný“, ale také je uváděno, že při vaření ve velšském pivu má opačný efekt.[2] V tradiční fytoterapii byl doporučen jako lék na nespavost, často byl součástí bylin v polštářích. Také existovala pověra, že dokáže vytahovat třísky.

Moderní herbalisté řepík předepisují na poruchy ledvin, jater, močového měchýře, a syndrom podrážděných střev. Je mírně svíravý. Pomáhá při žlučníkových obtížích, má protizánětlivé a vysušující účinky. Řepík je vhodný i pro nejmenší děti, často se používá k léčbě „novorozeneckého a kojeneckého akné“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Agrimonia eupatoria na anglické Wikipedii.

  1. Řepík lékařský [online]. Atlas rostlin.cz [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. 
  2. Robert Lacey and Danny Danziger August:The Year 1000: What Life Was Like at the Turn of the First Millennium Little, Brown, 2000 ISBN 0-316-51157-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]