Wikipedistka:Kalupinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj :-)

Registrovala jsem se až v lednu 2007, ale lákalo mě to už dlouho. :-)) Je potřeba zlepšit podíl wikipedistek k wikipedistům :-))

A proč tohle jméno? Kalupinka je kamaráda Kašpárka, nejslavnější české loutky! [1] :-)))

P. S. Nejsem žádná z jiných Kalupinek, co se vyskytují na internetu.

A dost.[editovat | editovat zdroj]

Tak dobře: končím, kapituluji, pokorně přiznávám svou nedostatečnost. Pár zahořklých bývalých správců (a budoucích bývalých, doufejme; ale bojme se, že taky mladých aspirantů, pilně se učících) se značně omezenými znalostmi, ale těžkými případy Wikipedie:vlastnění článků, má prostě víc posedlosti, času a možná i technických pomůcek než já. Nemá cenu snižovat se na jejich úroveň a vyčerpávat se v konfliktech, které jsou předem prohrané.

Ale protože dramatické vyhlašování odchodu z Wikipedie mi bylo vždycky k smíchu, a navíc opravdu trochu moc zavání ustupováním zlému nebo prostě špatnou taktikou, udělám to jinak. Totalitní útisk (nebo jsou lepším příměrem násilnické bandy, které se potulují po ulicích a šikanují každého, kdo si troufne vyčnět z davu, tiše ignorovány úřady?) mi může vzít práci, ale exil, do nějž se uchýlím, bude vnitřní: Nezahodím heslo ke svému účtu, ani si nesmažu Poslední změny ze záložek; jen budu od nynějška editovat pouze v těch jmenných prostorech, kde můj přídavek nikdo nebude moci smazat. (Chvíli jsem zvažovala i pasivní přidávání šablon upozorňujících na to, kde nejostudněji tlačí bota, ale takové oportunistické kompromisnictví si musím rázným řezem zapovědět – dřív nebo později bych podlehla pokušení přitom nějaký překlep, a už by to jelo). Uvidíme, kolik se mi podaří takovouto drobnou prací v šedé zóně dosáhnout (anebo zda budu prohlášena za trollyni a obřadně ukabenována).

Bohužel je předem jasné, že ukomuni[k|t]ovat všechno k smrti zabere výrazně víc času než "editujte s odvahou" (dokud nebylo potichu zrušeno), a rozhodně postrádá všechno uspokojení z práce, jež bývalo motorem wikipedizování, než se jím stalo potírání těch Druhých, takže si netroufám předvídat, kolik ho tomu vůbec budu věnovat. Snad bych si to mohla dát jako opožděné předsevzetí na letošek: měsíčně jedno odpoledne psaní chybových hlášení, argumentů a wikiessayů. Držme mi palce.

–exulantKalupinka 24. 1. 2008

Milý bložínku![editovat | editovat zdroj]

1. listopadu
Dnes jsem zachránila před zlými delecionisty, kteří nemají potuchy o české kultuře, hesla Adolf Lachman, Igor Indruch a Petr Macek (zvlášť do tohoto renesančního muže 21. století bych se hned zamilovala, tolik jako snad do žádného hrdiny mé četby od Brouka Pytlíka; a panečku, jak si v budoucnosti pěkně zaspolupracujeme s anonymním zakladatelem hesla z páně Pawlowského komplexu v Panské!).

... to be caught up ...

25.–6. prosince
To byla zase bartolomějská noc![1]
Dopoledne jsem celkem rychle zvládla opravit kácení stromů u prodejen Lidl (ještě zbývá ho přejmenovat), ale vpodvečer jsem si povšimla přebytečného odstavce na konci šachy... a už zas jsem se do toho zabrala příliš hluboko (na nejlepší článek tam bylo příliš mnoho nejen překlepů), a práce mi expandovala pod rukama – inu, jak to bývá u šablon! Klasicky jsem odbíhala pořád dál od původního záměru: ani nemám čas vypisovat, co všechno, už tak mi tenhle zápisek zase trvá několikrát déle než jsem chtěla, i když na zlepšení kódu Šablona:Šachovnice malá‎ jsem hrdá (jednak bylo úplně první ještě v celkem rozumné době a nepříliš daleko od otevřeného editačního okna, jednak to je opravdu hezký hack; že bych ho přenesla i do ostatních jazyků?); ale pak jsem předělala půlku Kategorie: Části infoboxů (s odbočkou k náhodně vybranému příkladu jejich použití v čeština a tamní příšerné tabulce, evidentně zkopírované z en: bez znalosti, jak to tu máme s třídami v MediaWiki: Common.css – ach, království za jeho aktualizaci! – a jak to je s webdesignem obecně) a zarazilo mě až, že by to byl herkulovsko(augiášovsko)-sysifovský úkol a většina možného zefektivnění je fakticky blokována bez kompletního překopání všech šablon najednou. Server jel stále pomaleji a browser/OS stále déle a hůře swapoval (inu, editace šedesátikilové stránky)... Nakonec, donutivši se uložit práci nedokončenou (rozhodně musím vyřešit nebo aspoň nastolit problém s mezerou za {{citace knihy}}!), jsem byla v posteli po čtvrté ráno – což se tam nesetkalo s velkou radostí.
Fakt se budu muset vzpamatovat, potažmo naučit wikiholizovat s mírou, jinak skončím na wihoření. (Též k tématu, shodou okolností vyslechnuté dopoledne. [Kdy natočí nějaký dokument i o Wikipedii? Aha, vlastně; já myslela o té české na způsob dosavadních televizních a rozhlasových šotů]. No tak jo, já už jdu [na rodinný oběd]...)

2008[editovat | editovat zdroj]

2. ledna
To nám ten nový rok pěkně začíná!
Jen tak jsem z nudy klikla, co se dělo na oddobřených článcích - a kvůli vodíku strávila půl dne opravami poloviny zdejších šablon o chemii (na niž už mám značně vybledlé středoškolské vzpomínky): škoda, že zrovna první prvek je v takovémhle stavu. Následoval ještě drobný spor o užívání ve vzduchoplavbě (který se nakonec podařilo uspokojivě vyřešit; "nedoložená tvrzení" tam ale visí pořád :-(
Do toho jeden mezivánoční anonymní experiment/vandalizace Tomáše, který RC patrola ignorovala, nečekané upozornění na starší wrapovací problém – a až nakonec jsem si všimla, že na silvestra smazal ten milý správce Vrba mé opravy a rozšíření detailů A2 kulturní týdeník se zcela nesmyslným tvrzením "POV", i když ve věci války s Patočkou jsem jenom shrnula fakty z toho hnízda "ohlasů v médiích". Lepší dárek novoroční dárek jsem si opravdu nemohla přát. (Naštěstí stačilo vrátit to jednou.)

„...pan Komenský je neustále rozptylován různými kontraverzemi, jež ho odvádějí od hlavní práce pansofické.“*[editovat | editovat zdroj]

zásobník vyrušení, které bych měla dořešit a ideálně přesunout nahoru, než se budu moci pustit do skutečného wikipedizování:

  1. zdrojovací válka na Diskuse: remorse – od konce listopadu (?)
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. ...




* S. Hartlib v dopise 3. 4. 1661, citováno v... ale to si najděte sami
  1. František Nepil, Naschválníčci, kapitola (21) Sama v lese Esmeralda, poslední věta