Walter Short

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Walter Short
Narození30. března 1880
Alton
Úmrtí3. září 1949 (ve věku 69 let)
Dallas
Místo pohřbeníArlingtonský národní hřbitov
Alma materVálečná akademie Armády Spojených států amerických
Povolánívoják
OceněníMedaile za vynikající službu
legionář Záslužné legie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Generálporučík Walter Campbell Short (30. března 1880, Filmor, Illinois9. září 1949) byl velitelem armádní posádky v Pearl Harboru.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 30. března 1880 ve Filmoru, ve státě Illinois, v rodině lékaře. Vystudoval University of Illinois a v roce 1901 se stal armádním důstojníkem. Za 1. sv. války byl ve Francii výcvikovým důstojníkem, později se stal asistentem velitele Fort Benning a v roce 1936 byl povýšen na brigádního generála. Byl jmenován velitelem 1. pěší divize a na počátku 2. sv. války velitelem I. armádního sboru. Dne 8. února 1941 byl povýšen na generálporučíka a stal se velitelem Havajského vojenského okruhu.

17. prosince 1941 však byl zbaven postu a odvelen do USA, kde byl spolu s admirálem Kimmelem tzv. Robertsovou komisí označen za hlavního spoluviníka tragédie v Pearl Harboru. V roce 1942 odchází do civilu s hodností sníženou o jeden stupeň. Až 50 let po jeho smrti odhlasoval americký kongres nezávaznou rezoluci, že – oproti tvrzení vyšetřovací komise – k útoku na Pearl Harbor nedošlo v důsledku zanedbání povinností admirála Kimmela a generála Shorta.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Walter Short na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]