Vádí al-Araba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
הערבה
العربة
Nejvyšší bod210 m n. m. (rozvodí mezi Mrtvým a Rudým mořem)
Délka166 km

Nadřazená jednotkaLevantský rift
Sousední
jednotky
Negevská poušť, Judská poušť, Jordánské údolí, Sha'fat Ibn Jad, Akabský záliv

SvětadílAsie
StátIzraelIzrael Izrael
JordánskoJordánsko Jordánsko
Map
PovodíMrtvé moře, Rudé moře
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vádí al-Araba
Základní informace
Délka toku166 km
SvětadílAsie
Ústí
Protéká
IzraelIzrael Izrael, JordánskoJordánsko Jordánsko
Úmoří, povodí
bezodtoká oblast, Rudé moře
PoznámkaParametr "poznámka" (nyní s hodnotou "vádí") šablony "Infobox - vodní tok" je zastaralý. Více informací po kliknutí.vádí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arava nebo Araba (hebrejsky הערבה, ha-'Arava, arabsky العربة, al-'Araba) je pouštní údolí, kterým prochází jižní úsek hranice mezi Izraelem a Jordánskem. Údolí je součástí Levantské příkopové propadliny, kterou na sever odsud protéká řeka Jordán (končí v Mrtvém moři, Arava začíná na jižním břehu Mrtvého moře). Spojuje propadlinu Al-Ghaur jižně od Mrtvého moře s propadlinou zálivu AkabaRudém moři. Je 166 km dlouhé a jeho dno je 10 až 25 km široké. Údolí dosahuje hloubky až 279 m pod hladinou světového oceánu; naopak nejvýše se dostává na rozvodí mezi Mrtvým a Rudým mořem (asi 210 m n. m.) Západní stěny údolí představují okraj Negevské a na severu Judské pouště. Okraj plošiny zde dosahuje nadmořských výšek kolem 400 m, ale v jižní části, kde se již zvedají hory přesahující na Sinaj, až 710 m. Zřetelně vyššími horskými pásmy je Arava lemována na východní, jordánské straně. Od jihu je to Sha'fat Ibn Jad (Šafat ibn Džad, 1592 m), Jabal al-'Aṭā'iṭah (Džabal al-Atáita, 1614 m), kolem Al Karaku pak převážně vrcholy pod 1200 m.

Nachal ha-'Arava nebo Wādī al-'Araba je pak název vádí, vyschlého říčního koryta v údolí Arava. Spíše než o řece lze ovšem v tomto případě mluvit o korytu odvádějícím občasné přívalové srážky.

Průběh vádí[editovat | editovat zdroj]

Vádí je vyplněno pouštní krajinou, ve které se epizodicky objevují řeky. Topograficky se dělí na tři části. Od Akabského zálivu na sever stoupá v délce 77 km až dosáhne maximální nadmořské výšky 230 m na rozvodí Mrtvého a Rudého moře. Dále na sever mírně klesá až k místu, jež je vzdálené 15 km od jižního konce Mrtvého moře. V tomto místě je terénní zlom a další pokles směrem na sever je velmi prudký.

Do vádí al-Araba ústí četná boční vádí, z nichž největším je Nachal Paran o délce 150 kilometrů, které sem přichází až ze Sinajského poloostrovaEgyptě.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Propadlinou vede část ropovodu EjlatTel Aviv. Je tudy rovněž vedena hlavní severojižní tepna Negevu – dálnice číslo 90.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arabah na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]