Vrije Universiteit Brussel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrije Universiteit Brussel
latinsky Universitas Bruxellensis
Logo univerzity
Logo
Rektorát
Rektorát
Motto
Scientia vincere tenebras
Vedení
RektorProf. Dr. Caroline Pauwels[1]
Prezident (CEO)Eddy Van Gelder[2]
Další informace
AdresaBruselský region, 1050, Belgie
UliceBoulevard de la Plaine - Pleinlaan
Zeměpisné souřadnice
http://www.vub.ac.be/en/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vrije Universiteit Brussel (VUB) je belgická vlámská univerzita, jejíž název v češtině by zněl „Svobodná univerzita Brusel“. Slovo svoboda (liberté) odkazuje na nezávislý (sekulární) charakter zmíněné školy vzhledem k církvi, neboť v Belgii existuje stále silná tradice katolického školství. S vyučovacím jazykem vlámským je jednou ze dvou pokračovatelek původní Svobodné univerzity v Bruselu, která se rozdělila v roce 1969.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Svobodná univerzita v Bruselu.

Svobodná univerzita byla v Bruselu založena roku 1834, tedy v období, po vyhlášení nezávislosti Belgie a následné reorganizaci vysokoškolského systému. Právník Pierre-Théodore Verhaegen vyzval v červnu 1834 liberální belgické kruhy k založení univerzity, která by byla svobodná, bojovala proti předsudkům a šířila osvícenské myšlenky. Tato myšlenka byla ale považována za utopistickou, neboť chyběli jak profesoři, tak prostory a finance pro tak odvážný projekt. Díky podpoře bruselského starosty Nicolase-Jeana Rouppa se však přesto podařilo najít vhodné prostory v bývalém paláci Karla Alexandra Lotrinského. Vyučování probíhalo dlouhou dobu pouze ve francouzštině, postupně ale začalo být zaváděno i vyučování ve vlámštině, až se nakonec v roce 1969 původní univerzita rozdělila na dvě – frankofonní Université Libre de Bruxelles a vlámskou Vrije Universiteit Brussel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Caroline Pauwels named new rector of Vrije Universiteit Brussel. VUB Today. 10 May 2016. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-17. 
  2. Van Gelder nieuwe voorzitter raad van bestuur VUB. standaard.be. 20 December 2002. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]