Volby v Maďarsku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Volební billboard strany Fidesz

Volby v Maďarsku jsou svobodné a demokratické. Občané Maďarska starší 18 let mají právo volit a být voleni ve volbách parlamentních, komunálních (městská zastupitelstva a župy) a do Evropského parlamentu.

Parlamentní volby[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Parlamentní volby v Maďarsku.
Výsledky voleb 2006:
     MSZP
     Fidesz-KDNP
     SZDSZ

Maďarsko má jednokomorový parlament - Országgyűlés, který má 199 poslanců (386 do roku 2014). Volby jsou dvoukolové a konají se každé čtyři roky, vždy na jaře. Maďarsko užívá při parlamentních volbách neobvykle komplikovanou variantu smíšeného volebního systému, označovanou jako supersmíšený volební systém.[1] Do roku 2014 platilo základní rozvržení spočívající v tom, že 176 poslanců bylo voleno v jednomandátových obvodech dvoukolovým většinovým systémem, 152 ve vícemandátových obvodech na základě poměrného systému a 58 z kompenzační celostátní listiny.[2] V praxi se však část mandátů z poměrné části voleb přesouvá na celostátní kompenzační listinu.[2] Cílem je zajistit vládnoucí koalici stabilní většinu v parlamentu a zároveň umožnit vstup osobnostem a zástupcům menšin.

Komunální volby[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Komunální volby v Maďarsku.

Komunální volby se v Maďarsku konají na podzim stejného roku, kdy volby parlamentní.

Volby do Evropského parlamentu[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Volby do Evropského parlamentu v Maďarsku.

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let. Maďarsko je členem EU od roku 2004 a zatím se tedy účastnilo jen voleb 2004 a 2009. V současné době má Maďarsko v EP 22 poslanců.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KLÍMA, Michal. Smíšený volební systém. Politologický časopis. 1998, roč. V, čís. 3, s. 223–224. ISSN 1211-3247. 
  2. a b MLEJNEK, Josef. Maďarský smíšený volební systém – inspirace pro Českou republiku?. In: Miroslav Novák, a kol. Volební a stranické systémy: ČR v mezinárodním srovnání. Plzeň: Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-88-0. S. 133.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]