Vladislav III. Varnenčik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladislav III. Varnenčik
Polský král Uherský a chorvatský král
Portrét
Doba vlády1434–1444 (Polsko) 1440–1444 (Uhersko a Chorvatsko)
Korunovace25. červenec 1434(Polsko) 15. květen 1440 (Uhersko)
Narození31. října 1424
Úmrtí10. listopadu 1444
(20 let)
Varna
PohřbenWawel
DynastieJagellonci
OtecVladislav II. Jagello
MatkaSofie Litevská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladislav III. Jagellonský (31. října 142410. listopadu 1444), nejstarší syn Vladislava II. Jagella a Sofie Litevské, byl od roku 1434 polský a od roku 1440 také uherský král jako I. Ulászló, tedy Vladislav I.).[1] Zahynul nebo se ztratil v bitvě u Varny, proto je nazýván Varnenčík – v polštině Władysław Warneńczyk, v bulharštině Vladislav Varnenčik (Владислав Варненчик), litevsky Vladislovas III.

Život[editovat | editovat zdroj]

Polským králem byl Vladislav zvolen po smrti svého otce již jako desetiletý chlapec, proto za něj fakticky vládl krakovský biskup Zbigniew Oleśnicki.

Roku 1440 byl zvolen sněmem v Uhrách za uherského krále, ale nedosáhl tu všeobecného uznání. Roku 1443 zahájil společně s Janem Hunyadym zpočátku úspěšné křížové tažení proti osmanským Turkům a dobyl Niš a Sofii. Uzavřel s Turky příměří, které však porušil na naléhání papežského legáta Giuliana Cesariniho. Další vojenské akce skončily katastrofální porážkou křižáků u Varny v roce 1444. Král pravděpodobně v bitvě padl.

Existují dohady, že byl odvlečen do otroctví a po mnoha letech se objevil na Pyrenejském poloostrově, kde se s ním při svém putování setkala i družina pana Lva z Rožmitálu, jak ve svém cestopise uvedl Václav Šašek z Bířkova. Podle jiného podání mu v bitvě usekli hlavu, kterou sultán naložil do medu a ještě roky ji ukazoval návštěvám. Tělo se ale nenašlo.

Vladislav III. nebyl ženatý, neměl proto legitimní potomky. Jeho nástupcem v Polsku se stal mladší bratr Kazimír.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • URBÁNEK, Rudolf. Vladislav Varnenčík : Skutečnost i legenda. Praha: Kruh pro studium československých dějin vojenských při Vědeckém ústavu vojenském, 1937. 224 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Albrecht II. Habsburský
Znak z doby nástupu Král Haličsko-Lodomerský
14401444
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Ladislav Pohrobek