Vladimir Aïtoff

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimir Aïtoff
MUDr Wladimir Aïtoff za 1. světové války
MUDr Wladimir Aïtoff za 1. světové války
Osobní informace
Datum narození5. srpna 1879
Místo narozeníPaříž
Datum úmrtí6. září 1963 (ve věku 84 let)
Místo úmrtíPaříž
ObčanstvíFrancieFrancie Francie
RodičeDavid Aitov
PříbuzníIrène Aïtoff (sourozenec)
Výška180
Hmotnost75
Sportovní informace
Sportragby
TýmRacing Club de France
Účast na LOHLOH 1900
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Letní olympijské hry
zlato 1900 Paříž Francie

Vladimir Aïtoff (5. srpna 1879, Paříž6. září 1963, tamtéž) byl francouzský lékař ruského původu a hráč ragby; na Letních olympijských hrách 1900 v Paříži získal zlatou medaili v ragby za Francii s týmem Union des Sociétés Françaises.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 5. srpna 1879 v Paříži v rodině kazaňského Tatara Davida Alexandroviče Aitova (18541933), politického emigranta, zednáře a geografa, který byl po Únorové revoluci 1917 generálním konzulem Prozatímní vlády ve Francii.

V mládí hrál ragby v týmu Racing Club de France. Na Pařížské univerzitě vystudoval medicínu; v letech 19031904 byl žákem významného neurologa Josepha Babinského.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V roce 1905 odešel do Petrohradu, kde začal pracoval ve Francouzské nemocnici, přitom vykonal zkoušku na Vojenské lékařské akademii, aby mohl v Rusku provozovat svoji praxi. Od roku 1912 byl vedoucím terapeutického oddělení Francouzské nemocnice svaté Maří Magdalény v Petrohradě, v roce 1916 byl vyslán do francouzské vojenské mise, s níž se v roce 1918 vrátil do Francie. V roce 1920 byl za válečné zásluhy jmenován rytířem Čestné legie. V listopadu 1920 se stal jedním ze zakladatelů organizačního výboru pro pomoc uprchlíkům ze Sovětského Ruska, přitom provozoval v Paříži praxi internisty. V roce 1923 vstoupil do výboru Ligy proti antisemitismu a pracoval na ambulanci emigrantské Ruské společnosti Červeného kříže, přičemž jejím členům poskytoval bezplatnou pomoc. Byl členem několika emigrantských organizací ruských lékařů v zahraničí. Aïtov se stal také členem a funkcionářem ruské zednářské lóže ve Francii. Jako lékař byl renomovaným hematologem a gastroenterologem, specializoval se na boj s alkoholismem a následky prostituce.

Během okupace Francie byl v roce 1944 Aïtov zatčen a deportován do koncentračního tábora Buchenwald. V květnu 1945 byl dopraven americkým letadlem do Paříže a od roku 1946 byl členem představenstva Společenství ruských dobrovolníků, partyzánů a členů odporu. Roku 1946 konvertuje od protestantismu k pravoslaví. S manželkou Margaretou Bernsteinovou se věnoval charitativní činnosti. Zemřel 6. září 1963 a je pohřben na pařížském hřbitově Montparnasse.

Olympijský turnaj v ragby 1900[editovat | editovat zdroj]

Na olympijském turnaji v ragby se na olympijském velodromu ve Vincennes střetla družstva Francie (Union des Sociétés Françaises), Německa (FC 1880 Frankfurt) a Velké Británie (Moseley Wanderers). Byla sehrána pouze dvě utkání. 14. října se utkala Francie s Německem a vyhrála 27:17. Až 28. října, ihned po příjezdu Angličanů. se sehrálo druhé utkání, údajně poznamenáno únavou hostí z cesty. První poločas vyhráli Francouzi vysoko 21:0, ve druhé už se Britové vzpamatovali, ale přesto Francie vyhrála 27:8. Utkání dvou poražených se již nehrálo, oba týmy obdržely stříbrné medaile.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Аитов, Владимир Давидович na ruské Wikipedii a Vladimir Aïtoff na francouzské Wikipedii.