Veronika Týblová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veronika Polívková
Rodné jménoVeronika Týblová
Narození6. srpna 1970 (53 let)
Jablonec nad Nisou, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Choťrozvedená
DětiPetr, Viktorie
SídloPraha-Černý Most
Významné roleMařenka Hermannová v pohádkovém seriálu Arabela
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Veronika Týblová-Polívková[1] (* 6. srpen 1970 Jablonec nad Nisou) je bývalá dětská herečka, nyní učitelka na základní škole.

Herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Jablonci nad Nisou, ale přestěhovala se s rodinou do Prahy, kde ji ve druhé třídě na základní škole objevili filmaři, kteří hledali dívku pro hlavní roli Terezky do pohádky Kočičí princ. V tomto filmu si nakonec zahrála jednu z vedlejších rolí Míši. O rok později vyhrála konkurz na její nejznámější roli Mařenky v televizní seriálu Arabela. Do třinácti let si zahrála ještě v několika menších rolích. Poté skončila s hereckou kariérou. Dostala také nabídku k natočení příběhu s prorežimním politickým podtextem. Jelikož její tatínek Stanislav Týbl byl novinář perzekvovaný za politické názory a po roce 1968 nemohl psát, zakázal jí v tomto filmu hrát.[2]

Studium[editovat | editovat zdroj]

V roce 1988 absolvovala Gymnázium Nad Štolou na Praze 7, poté studovala na pedagogické fakultě. Od roku 1991 učí na základní škole v Praze 4 .

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Se svým prvním manželem se seznámila na diskotéce a ve dvaceti letech se za něj provdala. V roce 1996 se jí narodil syn Petr. Manželství ale dlouho nevydrželo.[3] Za dva roky od rozvodu prvního manželství se znovu vdala a v roce 2003 se jí narodila dcera Viktorie. Posléze se opět rozvedla.[1][4] Žije s dětmi v panelovém domě na Černém Mostě.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KEILOVÁ, Věra. Kam zmizely dětské herecké hvězdy. Novinky.cz [online]. Borgis, 2010-01-26 [cit. 2011-12-02]. Dostupné online. 
  2. Novinky.cz: Kam zmizely dětské herecké hvězdy
  3. BLESK.CZ Biják: Mařenka z Arabely: Dnes je ze mě učitelka! Archivováno 6. 6. 2014 na Wayback Machine.
  4. a b c Veronika Týblová v Česko-Slovenské filmové databázi

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]